Чонгар (півострів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чонгар
46°03′ пн. ш. 34°31′ сх. д. / 46.050° пн. ш. 34.517° сх. д. / 46.050; 34.517Координати: 46°03′ пн. ш. 34°31′ сх. д. / 46.050° пн. ш. 34.517° сх. д. / 46.050; 34.517
Місцезнаходження Європа
Довколишні води Азовське море
Країна Україна Україна
Регіон Херсонська область
Мапа

Чонгарський півострів. Карта розташування: Херсонська область
Чонгарський півострів
Чонгарський півострів

Чонга́р або Чонгарський півострів — півострів у північній частині затоки Сиваш-Азовського моря. Адміністративно належить до Генічеського району Херсонської області.

Опис[ред. | ред. код]

Разом із півостровом Тюп-Джанкой, що підходить до нього з боку Криму, розділяє Сиваш на дві частини: західну та східну, які з'єднуються між собою Чонгарською протокою. Чонгар з'єднаний численними мостами та насипними дамбами з Кримським півостровом.

На півострові розташовано однойменне село.

Військове значення[ред. | ред. код]

Чонгарський півострів, разом із Перекопським перешийком та Арабатською Стрілкою, є місцем, що з'єднує Кримський півострів із материком. У минулому це надавало йому велике стратегічне значення. Під час Радянсько-української війни у районі Чонгара відбувалися значні бої[1]. Зокрема, у 1919—1920 рр. військами генерала Врангеля, під керівництвом французьких інженерів, на прилеглих до Чонгару Тюп-Джанкойському та Таганаському півостровах Криму були зведені Чонгарські укріплення. У роки Другої світової війни півострів також став місцем бойових дій[джерело?].

9 грудня 2014 року російські військові відійшли з Чонгара та півострова Ад, зайнятих в часі інтервенції та окупації Криму. 27 грудня тимчасовий пункт пропуску «Чонгар» також повернуто під контроль України[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]