Чоппер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Harley-Bobber

Чо́ппер (англ. chopper, від chop — «рубати») — тип мотоцикла, що максимально асоціюється з байкерською субкультурою у її американському варіанті.

Відзначається характерним зовнішнім виглядом: заднє колесо менше та ширше за переднє, низьке сідло «сходинкою» (часто зі спинкою для пасажира), винесені уперед підніжки з педалями, високе кермо, бак краплевидної форми тощо. Двигун — здебільшого V-подібний двоциліндровий, проте трапляються також опозитні і одноциліндрові. Особливості конструкції формують специфічну посадку — низьку, зручну, з витягнутими ногами. Головною для даного класу мотоциклів є особливості зовнішності та відповідність канонам стилю, натомість ходові властивості (швидкість, керованість) вважаються другорядними.

Щодо того, чи можна вважати чоппером серійний мотоцикл промислового виробництва, одностайної думки нема. Однак серед серійних машин, що мають яскраво виражені ознаки стилю, можна назвати, наприклад, Honda VT1300CX Fury чи Harley-Davidson серій Dyna та Sportster.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Чоппер - що таке? Їхні підвиди. Motorcycle Co. (uk-ua). Процитовано 18 березня 2022. 
  • ЧОППЕР - мотоцикл з американським духом свободи!. www.dexpens.com (uk-UA). 28 січня 2019. Процитовано 18 березня 2022.