Чорней Юрій Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорней Юрій Ілліч
Народився 18 вересня 1970(1970-09-18) (53 роки)
Чернівці, Українська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Національність українець
Місце проживання Чернівці
Діяльність журналіст, літератор
Alma mater Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Нагороди

Чорней Юрій Ілліч (нар. 18 вересня 1970, Чернівці) — журналіст, літератор, історик. Автор документального роману "Вернон Кресс. Життя під прикриттям".

Мобілізований до ЗСУ. Військове звання – старший лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив спеціалізовану (з поглибленим вивченням англійської мови) СШ № 9 ім. Панаса Мирного (м. Чернівці, 1987).

Навчався на історичному факультеті Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича, який закінчив із відзнакою у 1993 році. Спеціалізувався з вивчення історії країн Східної Європи. Учасник молодіжного протестного суспільного руху кінця 80-х – початку 90-х років у Чернівцях, який сприяв історичним перетворенням у Східній Європі, призвів до розвалу Радянського Союзу й проголошення незалежності України.  Член Народного Руху України з 1990 року.

1993-1995 — провідний науковий співробітник Чернівецького музею буковинської діаспори;

1995-1997 — консультант в інформаційно-аналітичному відділі апарату Чернівецької облради та управлінні регіональної політики Чернівецької ОДА;

1997-2002 — викладач історії у чернівецьких ліцеї № 1 та гімназії № 4;

2002-2012 — завідувач кореспондентської мережі, заступник головного редактора громадсько-політичної газети «Доба» (Чернівці);

Один із засновників і авторів інтернет-порталу БукІнфо, з яким співпрацював у 2003-2005 роках.

Засновник (2005) і чинний редактор інтернет-порталу «BukNews: Всі новини Буковини».

Одночасно у 20032006 роках — кореспондент «Часу новин» на радіо «Niko-FM» (згодом «Радіо 5») та «Львівської газети» у Чернівецькій області.

У 2007-2010 роках співпрацював з «Релігійно-інформаційною службою України» (РІСУ).

Член Національної спілки журналістів України з 2005 року.

Друкувався у журналах «Всесвіт», "Книжник-review, «Віче», «Український театр», інтернет-виданні «Українська правда», газетах «Україна молода», «Дзеркало тижня» та інших. Спеціалізується на висвітленні суспільно-політичної, соціально-економічної та популярної тематики.

Упорядник третьої розширеної редакції повісті "Первая жизнь" письменника Вернона Кресса.

Автор документального роману "Вернон Кресс. Життя під прикриттям".

УДК    929 Кресс+94(477.85)(092)

            Ч-75

Чорней Юрій

Ч-75    Вернон Кресс. Життя під прикриттям / Юрій Чорней. – Чернівці: Наші книги, 2020. – 944 с. ; фото.

ISBN 978-966-482-056-8

Вибрані публікації[ред. | ред. код]

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • Відзнака Комітету з присудження премії імені Шолом-Алейхема (Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти) за документальний роман "Вернон Кресс. Життя під прикриттям" (2022).
  • Перший лауреат Муніципальної відзнаки імені Антона Кохановського (м.Чернівці) у номінації «Журналістська знахідка року» (2015).
  • Лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності (2009);
  • Переможець Всеукраїнського конкурсу (2009) «Топ-енергоефективність» у номінації «Найкраще висвітлення теми енергоефективності в ЗМІ»;
  • Дипломант Всеукраїнського конкурсу (2009) «Репортери надії в Україні»[1]
  • Диплом (2008) за підтримку гуманітарних проектів Служби безпеки України із відновлення історичної пам'яті українського народу;
  • Відзнака «Лицар слова»[2] (2004)
  • Диплом «ВОТУМ»[3] (2010)
  • Третя премія конкурсу (2003) за почесне звання «Найгостріше перо Буковини»[4];

Регіональні відзнаки: Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною»; медалі Чернівецької ОДА «До 100-річчя Буковинського віча»; «Вдячна Буковина».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конкурс організований Інститутом екуменічних студій УКУ за підтримки французької асоціації «Репортери надії», на найкращу статтю, репортаж або програму, яка порушує важливі проблеми сучасного суспільства і показує шляхи їх вирішення.
  2. Нагороджується Радою громадської спілки «Буковинська партнерська агенція» щорічно вручається п'ятьом журналістам, які зробили помітний внесок у висвітлення подій та проблем суспільно-громадського життя Буковини на засадах точності, об'єктивності та неупередженості.
  3. Нагороджений громадською спілкою «Буковинська партнерська агенція» та медіа-клубом «Незалежний сектор» за створення циклу аналітичних статей з суспільно значущої проблематики.
  4. За результатами опитування Чернівецької обласної організації НСЖУ серед місцевих репортерів друкованих та електронних ЗМІ у рамках програми посольства США в Україні «Права людини і свобода преси».

Джерела[ред. | ред. код]