Шаповалов Йосип Миронович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йосип Миронович Шаповалов
Народження 24 жовтня 1904(1904-10-24)
Козятин
Смерть 1978(1978)
Київ
Поховання Байкове кладовище
Країна СРСР СРСР
Освіта НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Роки служби 19331950
19531962
Партія КПРС
Звання  Полковник
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
Орден Леніна Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Червоної Зірки Орден Червоної Зірки Орден Червоної Зірки
Медаль «За трудову доблесть»
Медаль «За трудову доблесть»

Йосип Миронович Шаповалов (24 жовтня 1904, Козятин — 1978, Київ) — радянський офіцер, Герой Соціалістичної Праці, в роки німецько-радянської війни командир 4-го мостового залізничного полку, полковник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 24 жовтня 1904 року в місті Козятині (нині Вінницької області України) в сім'ї залізничника. Закінчив три класи Козятинської школи. З дитинства допомагав батькові на водокачці, у шістнадцять років став учнем курсів з підготовки слюсарів в депо Козятин. Працював помічником слюсаря середнього ремонту локомотивів депо Київ-1, там же в травні 1924 року став поїздним кочегаром паровоза.

В 1924 році закінчив два курси вечірньої школи в Києві, одночасно освоював роботу механіка. З серпня 1925 року — помічник машиніста пасажирського локомотива. Через три роки став керувати паровозом у своєму депо. Закінчив робітфак і в 1932 році — мостовий факультет Київського політехнічного інституту. Працював виконробом по влаштуванню греблі через річку Ташлик біля станції Помічна, потім заступником начальника служби колії станції Білокоровичі.

У листопаді 1933 року призваний в Червону Армію. Направлений на однорічні курси підготовки командного складу у 13-й корпусний артилерійський полк Уральського військового округу. Тут врахували його спеціальність мостовика і перевели в 6-й залізничний полк у Київському особливому військовому окрузі, де він служив старшим техніком штабу. У 1934 році всутпив у ВКП(б). З січня 1939 року — помічник командира мостового батальйону Навчально-дослідного залізничного полку. В кінці 1939 року під час війни з Фінляндією — старший інженер західної ділянки будівництва залізничної лінії Петрозаводськ—Суоярві на Північно-Західному фронті.

Радянсько-німецька війна[ред. | ред. код]

У німецько-радянську війну капітан Шаповалов на посаді командира 7-го окремого мостового залізничного батальйону. Вів загороджувальні роботи на Північно-Західному і Волховському фронтах. З початку контрнаступу військ Західного, Південно-Західного і Калінінського фронтів під Москвою військовим залізничникам довелося вже відновлювати залізниці на звільненій території. У суворих умовах зими 19411942 років мостовики Шаповалова у короткий строк відновили двоколійний мостовий перехід через Волгу, де з шести прольотів було зруйновано три і були значні пошкодження опор. Міст почав пропускати військові ешелони раніше терміну. Швидке відновлення мосту через Волгу сприяло забезпеченню наступаючих військ поповненням, боєприпасами і всім необхідним. Командир батальйону був нагороджений орденом Червоної Зірки.

У березні 1942 року був призначений командиром 4-го мостового залізничного полку. У січні 1943 року полк майора Шаповалова був перекинутий на Воронезький фронт де також відновлював багато стратегічно важливих мостів. У серпні 1943 року підполковник Шаповалов зі своїм полком відбув на Білоруський фронт.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1943 року «за особливі заслуги в забезпеченні перевезень для фронту і народного господарства та видатні досягнення у відбудові залізничного господарства у важких умовах воєнного часу» підполковнику Шаповалову Йосипу Мироновичу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і медалі «Серп і Молот».

Тільки влітку 1944 року в Кремлі Шаповалову вручили відразу два ордени Леніна і золоту медаль «Серп і Молот», які не були отримані ним раніше «внаслідок віддаленості роботи».

Восени 1944 року Шаповалов командував 15-м окремим мостовим залізничним полком спеціального призначення, війну закінчив у званні полковника.

Повоєнні роки[ред. | ред. код]

Після війни продовжив службу в залізничних військах. Йому довелося капітально відновлювати міст через Дніпро біля Черкас. Навісним способом було змонтовано 2 500 тонн прогонових будов. Механізація робіт, важливі технічні удосконалення і передова технологія дозволили тут прискорити терміни закінчення будівництва і заощадити понад 6 мільйонів рублів.

У ніч на 8 березня 1950 року в трюмі однієї з барж, де розміщувалися мостовики, виникла пожежа і загинуло 15 військовослужбовців. Людей Шаповалов розмістив своїм наказом в непристосованих приміщеннях і наказав там поставити взимку печі. До того у нього знайшли і незаконно збережену з війни зброю: два пістолети і автомати. Шаповалов був знятий з посади, виключений з партії. 19 липня 1950 року Військовим трибуналом Московського військового округу засуджений до 25 років позбавлення волі з позбавленням військового звання «полковник». Військова колегія Верховного Суду залишила вирок без змін і 21 серпня 1951 року його позбавили всіх бойових нагород і звання Героя.

У квітні 1953 року за протестом Генерального прокурора СРСР Пленумом Верховного Суду міра покарання була знижена до 10 років без позбавлення військового звання. У тому ж році він був звільнений за амністією. Повернувся в залізничні війська. Трудився на будівництві Трансмонгольської залізничної магістралі від столиці Монголії Улан-Батора до станції Дзамин-Уде на монгольсько-китайському кордоні. Був начальником виробничого відділу будівництва. У грудні 1955 року магістраль була введена в постійну експлуатацію. Його праця в Монголії був відзначений медаллю «За трудову доблесть» і монгольським орденом. У 1960 році знову став членом КПРС.

У травні 1962 року полковник Шаповалов через хворобу звільнився у запас. Жив у місті Києві. Працював в одній з військових частин. 29 травня 1968 року Президія Верховної Ради СРСР відновив його у званні Героя Соціалістичної Праці та правах на бойові нагороди.

Могила Йосипа Шаповалова

Помер в 1978 році. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений двома орденами Леніна, двома орденами Червоного Прапора, трьома орденами Червоної Зірки, медалями, монгольським орденом.

Література[ред. | ред. код]

  • Воронежская энциклопедия. — Воронеж, 2008.
  • Герои стальных магистралей. Кн. 2. М. 2003
  • Герои труда военных лет 1941—1945. М. 2001
  • Золотые звезды железнодорожных войск. Ленинград, 1985
  • Кабанов П. А. Стальные перегоны. М.: Воениздат, 1973.