Шардоне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шардоне
Виноград (Vitis)
грона Шардоне
Колір шкіри ягоди білий
Також називається Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc
Походження Франція Франція
Визначні вина Шаблі, Шампанське
Зовнішні відеофайли
Про вино з Романом Ремеєвим
(Канал «ISLND TV» на YouTube)
1. Chardonnay, 14 жовтня 2022.

Шардоне́, або Шардонне́ (фр. Chardonnay) — білий сорт винограду підвид виду Виноград справжній (Vitis vinifera), один з так званих «великих винних сортів». Шардоне це виноград найкращих білих вин Бургундії, у тому числі і Шаблі, а також одним з трьох основних компонентів ігристих вин і шампанського.

Походження[ред. | ред. код]

Навколо походження Шардоне багато років точилися дискусії і тільки 1991 року за допомогою ДНК-аналізу було доведено, що сорт походить від Піно Нуар та іншого маловідомого сорту — Гуе Блан[1].

Агротехніка[ред. | ред. код]

схили виноградників Шаблі Гран Крю

Шардоне — відносно простий у вирощуванні сорт. Він охоче росте на різних типах ґрунтів, хоча ідеальними вважають вапняк, крейда і кімериджський Мергель, такий, як на найкращих виноградниках Шаблі. Шардоне швидко росте, утворюючи багато листя, що забирає енергію та поживні речовини від ягід. Тому винороби приділяють особливу увагу прорідженню листя і способам посадки. Шардоне відносно невибагливий щодо клімату, але, оскільки квітне доволі рано, уразливий до заморозків. Найкращим для якості вина вважають прохолодний клімат, оскільки ягоди швидко втрачають фруктові аромати в спекотну погоду.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Шардоне здобув свою славу насамперед у Бургундії, Шаблі, Шампані. Однак з 90-х років ХХ століття світова популярність сорту зростала дуже великими темпами завдяки споживачам із США, що привело до значного розширення виноградників. Тепер Шардоне трапляється на всіх континентах (крім Антарктики).

Найбільші регіони поширення[ред. | ред. код]

Найвідоміші регіони для Шардоне це Бургундія і Шампань. Разом вони виробляють 60 % французького Шардоне. Серед визначних районів — Кот-д'Ор, Шаблі, Макон та, звичайно, Шампань. Найпрестижніші виноградники для Шардоне - Мерсо, Шассань-Монраше, Пуліньї-Монраше.

Інші регіони[ред. | ред. код]

Інші важливі регіони культивації Шардоне — Австралія, Нова Зеландія, Італія, де з нього виробляють зокрема ігристе вино франчакорта. Сорт культивують у Криму (Україна). Використовують у тому числі й у виробництві ігристих вин.

Стилі вина[ред. | ред. код]

Солом'яний колір Шардоне

Шардоне — доволі нейтральний сорт винограду. Тому якості вина з нього набагато більше залежать від кліматичних чинників та методів культивації і виноробства, ніж від самого сорту. Стилі вина із Шардоне різняться від легкого іскристого шаблі до важких фруктових австралійських шардоне з неабияким ароматом дубу від витримки в діжках, низькою кислотністю та доволі високим умістом алкоголю.

Окремий стиль вина з винограду Шардоне це шампанське. Крім того, що це вино ігристе, його відрізняє вища кислотність та менш фруктовий характер.

Майже не існує універсального аромату Шардоне. Смакові й ароматичні характеристики:

Кулінарні комбінації[ред. | ред. код]

Шардоне з «класичних» прохолодних регіонів пасує до легких м'ясних страв: курки, індички, легкої риби. На противагу, більш насичені вина з присмаком дубу комбінують з виразнішою духмяною їжею: копченим лососем, азійськими стравами, молюсками.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 січня 2011. Процитовано 15 грудня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)