Шахід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частина серії статей на тему:
Іслам
Аллах
Аллах
Аллах
ЄдинобожністьІсторіяТермінологія
Шаблон ШаблониКатегорія Категорія Портал

Шахі́д або шагід (араб. شَهيد‎ šahīd, множина شُهَداء šuhadā') — буквальний переклад з арабської «свідок» (див. «шагада» — свідоцтво, «символ віри» в іслам). У мусульман і православних арабів найчастіше вживається у сенсі «мученик за віру» в тому числі і стосовно християнських мучеників[1].

Так само як і в мовах інших народів світу, в арабській — мучениками (шахідами) можуть також називати загиблих під час війни, як невинно вбитих так і загиблих під час визвольної (священної) війни, (джихаду). В таких випадках про загиблих люди кажуть: «став шахідом», тобто «загинув мученицькою смертю».

Шахідами в мусульманських історіях-хадисах також називають людей, що загинули від рук бандитів, померлих від тяжких хвороб, жінок, що померли під час вагітності, або після пологів.

В 21 столітті, з легкої руки ЗМІ і деяких мусульманських релігійних і суспільних діячів, шахідами почали називати терористів-смертників, з чим погоджуються далеко не всі мусульмани, пояснюючи це тим, що іслам засуджує самогубство й вбивство.

В будь-якому випадку і в ісламі, і в християнстві остаточне вирішення питання про те, хто є мучеником-шахідом належить лише Аллаху, лише він має право вирішувати, хто потрапить до Джаннату.

Етимологія[ред. | ред. код]

Ан-Нававі у книзі «Кіта̄б аль-Маджмӯ‘» вказав причини того, чому загиблі в бою називаються шахідами (свідками)[2]:

  • Сам Аллах свідчить, що вони будуть у раю;
  • Ангели свідчать про їхнє мучеництво, коли забирають їхні душі;
  • Їхня смерть на полі бою є явним свідченням віри;
  • Пролита ними кров є свідченням їхньої відвертої віри в Аллаха;
  • Вони з числа тих, що будуть свідчити над громадами;
  • Їхня душа буде свідчити про рай (тобто побачить рай).

Релігієзнавець Олександр Грицанов вважає, що «Шахід — той, хто пізнав і прийняв іслам, визнав і свідчить істиність єдиного Бога, вірує у потойбічний світ і вічність, у зв'язку з чим легко звільняється від земних прив'язаностей, не боїться смерті та участю у джихаді приймає шахаду[3]

Загальний сенс[ред. | ред. код]

Про шаха дав йде мова у багатьох аятах Корану[2]

Якщо будь-яка людина билась із ворогами не в ім'я Аллаха, а з причини мирських інтересів (заради матеріальних благ, слави тощо) й загинула, то навіть вважаючись «мирським шахідом», в іншому житті вона буде не нагороджена Аллахом, а навпаки — покарана.[2]

Відповідно до хадісів (зводи Бухари, Насаї, Ібн Маджи й Тірмізі), над шахідами не слід здійснювати омовіння.[2][3]

Бажано ховати шахіда на тому місці, де було здійснено «істішхад» (араб. استشهاد‎) — акт мученицької смерті.

Інші значення[ред. | ред. код]

У більш широкому сенсі шахідами є всі люди, які загинули за праву справу, в ім'я Аллаха.[2][3] У хадісах «шахідами» називають людей, які загинули від рук злочинців при самообороні, померлих від різних епідемій тощо.[2] З плином часу поняття тлумачилось ширше й до шахідів почали відноситись всі безневинно померлі насильницькою смертю[4]: вбиті людьми і тваринами, загиблі в результаті стихійних лих, епідемій, потонулі, отруєні, померлі під час хаджу тощо.[2][3]

Приклади сучасного застосування терміну[ред. | ред. код]

У вузькому сенсі цей термін використовують араби-християни, а також індуси й сикхи.

В Азербайджані шахідами вважаються люди, які загинули під час боротьби за незалежність Азербайджану, жертви подій Чорного січня й загиблі у війні за Карабах. В центрі Баку на пам'ять про цих людей створена Алея Шахідів.

В Пакистані шахідами називають солдат, загиблих у війнах, які вела ця країна — зокрема, у війнах за Кашмір[5].

В Іраку шахідами називають солдат, загиблих на війні. У 1983 році Багдаді було відкрито великий меморіальний комплекс «пам'ятник Шахіду» на честь солдат, загиблих в ході ірано-іракської війни[6].

У столиці Бангладеш Дакка відкрито меморіал Шахідів на честь демонстрантів, загиблих у сутичках з пакистанськими військами у 1952 році[7].

В Абхазії термін «шахід» вживається відносно нащадків абхазьких махаджирів, загиблих у грузино-абхазькому конфлікті.

Термін «шахід» і тероризм[ред. | ред. код]

Термін «шахід» вживається також терористичними угрупуваннями ісламістського спрямування. Зазвичай «шахідами» називають терористів-смертників. Поширеною серед ісламістських терористів є практика самопідривів з використанням так званих «поясів шахіда» — начинених вибухівкою поясів, які ховають під одягом та приводять у дію в місцях великих скупчень людей[8].

Ісламістські організації Палестини називають шахідами терористів-смертників, які ведуть боротьбу проти Ізраїлю. Батальйоном шахідів називали збройне формування Шаміля Басаєва. Шахідами назвали терористів, що здійснили напад 11 вересня 2001 року на Всесвітній торговий центр[9].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мученичество, Причины гонений на христиан Болотов В. В. Лекции по истории древней Церкви. [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.] Тт. 1-4. СПб., 1907–1918. Репринт: М., 1994.
  2. а б в г д е ж Айдин Аріф огли Алі-заде Ісламський енциклопедичний словник [Архівовано 20 липня 2013 у Wayback Machine.]. — М.: Издательский дом Ансар, 2007. — 400 с. ISBN 5-98443-025-8 — (Серія: Золотий фонд ісламської думки) (С.864—866) (копія книги [Архівовано 18 липня 2011 у Wayback Machine.]) Автор — доктор філософських наук, провідний науковий співробітник відділу «Релігієзнавства та філософських проблем культури» Інституту філософії, соціології та права Національної академії наук Азербайджану
  3. а б в г Шахид[недоступне посилання з червня 2019] // Религия: Энциклопедия / під ред. О. О. Грицанов, Г. В. Синило. — Мінськ: Книжный Дом, 2007.— 960 с.
  4. Культ святых в исламе // Ислам: Словарь атеиста / Авксентьєв, Акімушкін, Акіниязов й ін.; Під заг. ред. Піотровського М. Б., Прозорова С. М..—М.: Политиздат, 1988. — 254 с. ISBN 5-250-00125-4
  5. Shaheed Foundation Pakistan. Архів оригіналу за 12 серпня 2014. Процитовано 25 квітня 2012.
  6. Baghdad Monuments. Архів оригіналу за 25 грудня 2017. Процитовано 25 квітня 2012.
  7. Central Shahid Minar: A memorial to those that died in the Language Movement. Архів оригіналу за 6 квітня 2010. Процитовано 25 квітня 2012.
  8. «Пояс Шахіда» — зброя третього тисячоліття [Архівовано 12 липня 2009 у Wayback Machine.] // Безопасность для всех, 25.03.2005
  9. September 11, 2001 — Five Years Later // Arrat's Army // Der Spiegel, 23 September 2006 (англ.)

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

[Архівовано 10 березня 2007 у Wayback Machine.]