Шеваж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шеваж(франц. chevage, от chef — глава) — у середньовічній Франції щорічна поголовна подать (за розмірами зазвичай незначна), яку платили серви. Та однозначно ототожнювати шеваж саме з сервильною залежністю не можна, оскільки за джерельними прикладами[1] та історичними дослідженнями[2] відомо, що серви деяких територій не платили шеважа, зокрема в окрузі Парижу, а також деякі особисто вільні селяни сплачували шеваж феодалу на знак його влади над ними. Після особистого звільнення селян в XIII—XIV ст. шеваж майже зник, зберігшись лише в декількох (головним чином економічно відсталих) східних провінціях Франції, де не віджили себе усі ознаки серважу. Офіційно шеваж було скасовано без викупу в період Великої французької революції в серпні 1789 р.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/France/XIV/Zhakerija/text1.htm [Архівовано 29 листопада 2011 у Wayback Machine.]
  2. Чревонная Т. М. Широкова Н. С. Французский серваж и античное рабство / Сборник работ горьковского университета — 1985. С. 51 — 65.