Шевченко Андрій Варфоломійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шевченко Андрій Варфоломійович
Народився 1849
Кирилівка, Звенигородський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Помер 1927
Київ, Українська СРР, СРСР
Країна  Російська імперія
 УНР
 Українська Держава
 СРСР
Діяльність мемуарист
Alma mater Херсонська державна морська академія і Друга київська гімназія
Заклад Перша українська гімназія у Києві
Батько Шевченко Варфоломій Григорович
Родичі Шевченко Тарас Григорович, Шевченко Йосип Григорович, Шевченко Микита Григорович (троюрідні дядьки), Бойко Ярина Григорівна, Красицька Катерина Григорівна (троюрідні тітки)
Брати, сестри Шевченко Йосип Варфоломійович
Діти Гілевська (Шевченко) Марія Андріївна

Шевченко Андрій Варфоломійович (1849, Кирилівка Звенигородського повіту, нині Черкаської області — 1927) — син Варфоломія Григоровича Шевченка, троюрідний племінник Т. Г. Шевченка.

Біографія[ред. | ред. код]

Вчився у Другій Київській гімназії, де закінчив чотири класи. Потім у Херсонському училищі торгового мореплавства. З 1857 році разом з батьками жив у Корсуні. Влітку 1859 познайомився зі своїм троюрідним дядьком Тарасом Шевченком, завжди супроводжував його під час прогулянок у Корсуні, співав поетові і переймав від нього народні пісні. Був на похороні Тараса Шевченка на Чернечій горі.

З 1880-х жив у селі Крясатичі Радомишльського повіту Київської губернії, займався хліборобством. Після смерті батька деякий час доглядав могилу поета. Наприкінці липня 1918 невідомі спалили його дім в рідному селі Шевченкове. У 1920-х проживав у Києві, працював сторожем у Київській 1-й трудовій школі імені Т. Г. Шевченка. Йому належать спогади про зустрічі з Тарасом Шевченком. Родину його дочки Марії Гілевської було заарештовано 1929 за справою Спілки визволення України, є відомості, що він також був учасником спілки, під час обшуку зникли цінні матеріали про життя і творчість Т. Г. Шевченка та В. Г. Шевченка. Загинув у Києві 1927-го року від голоду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Зленко Г. Д. Шевченко Андрій Варфоломійович // Шевченківська енциклопедія / ред. тому В. Л. Смілянська, Н. П. Чамата. — Київ : НАН України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка, 2015. — Т. 6 : Т–Я. — С. 849.