Шевченко Гнат Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шевченко Гнат Володимирович
Помер 20 січня 1855(1855-01-20)
Севастополь, Таврійська губернія, Російська імперія
Учасник Кримська війна
Військове звання матрос

Гнат Володимирович Шевченко (нар.? — †20 січня 1855) — легендарний матрос російського імператорського флоту, герой оборони Севастополя 1854–1855 років.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в українській родині. Матрос 30-го флотського екіпажу Чорноморського флоту. Брав участь в Кримській війні. У ніч на 20.01.1855 р. була зроблена вилазка загону з 250 чоловік проти правого флангу французьких траншей в районі Зеленої гірки. Загін під командуванням лейтенанта Бирюльова підійшов до траншей, ударив у багнети і вибив звідти супротивника. Незважаючи на сильний вогонь французьких і британських батарей, учасники вилазки шість разів кидалися в атаку і завдали супротивникові значних втрат. Переслідуючи ворога, Бирюльов не помітив, як декілька ворожих солдатів прицілилися в нього. Небезпеку помітив матрос Шевченко. Він вибіг вперед і своїми грудьми закрив командира. У наказі головнокомандувача російською армією князя Олександра Меншикова говорилося про подвиг Гната Шевченка: «Товариші! Щодня ви виявляєте себе хоробрими і стійкими воїнами; щодня вчинки ваші заслуговують і повної поваги, і здивування; говорити про кожного окремо було б неможливо, але є доблесть, яка повинна назавжди залишитися в пам'яті нашій…».

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • В Миколаєві 26 серпня 1874 року навпроти флотських казарм, де в 30-му флотському екіпажі проходив службу Гнат Шевченко, встановили пам'ятник (автор — відомий монументаліст Михайло Мікешин). 1902 року пам'ятник було перенесено до Севастополя і встановлено на Корабельній стороні перед казармами 30-го флотського екіпажу, в якому служив Гнат Шевченко. У 1918 році, під час Громадянської війни цей пам'ятник був знищений матросами-анархістами. 1985 року за ініціативою колективу Миколаївського будівельного коледжу пам'ятник було відновлено з віднайдених форм.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 25 березня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]