Шеду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крилатий людинобик з Дур-Шаррукина. Східний інститут, Чикаго, США
Крилатий людинолев з палацу Тукульті-Нінурти I
Шеду з Дур-Шаррукина в Луврі
Музей Метрополітен

Ше́ду (аккадською мовою), ламма́су, ла́ма (шумерською мовою) — у шумеро-аккадській міфології добра богиня-захисниця і покровителька кожної живої істоти, що виражає її індивідуальність. У мистецтві зображувався у вигляді істоти з тілом бика або лева, з орлиними крилами та людською головою.

Мотив крилатої тварини з головою людини характерний для стародавнього мистецтва всього Близького Сходу; вперше він зустрічається у знахідках з Ебли початку III тисячоліття до н. е. В Новоассирійську епоху шеду отримав повсюдне поширення по всій Ассирії: фігури «людинобика» охороняли всі значущі державні споруди та в'їзди в міста.

Статуї грізних і зарозумілих крилатих биків з пихатими людськими очима, що стоять на сторожі біля воріт величезного палацу Саргона II в місті Дур-Шаррукин (нині Хорсабад в Іраку), мали чарівну охоронну функцію. П'ять ніг крилатого чудовиська створювали ілюзію руху, дозволяючи бачити його нерухомим анфас чи таким, що йде в профіль в залежності від положення глядача. Донині ця істота вражає уяву дотепним композиційним рішенням. Кам'яні чудовиська з палацу Саргона II (вагою в 21 тонну кожне) зберігаються зараз в Парижі, в Луврі.

Збережені крилаті шеду виставлені в багатьох музеях світу, таких як Лувр в Парижі, Британський музей в Лондоні, Національний музей Іраку в Багдаді Метрополітен-музей в Нью-Йорку, Східний інститут в Чикаго. Копії з фігур шеду в натуральну величину представлені в державному музеї образотворчих мистецтв імені О. С. Пушкіна в Москві.

У популярній культурі[ред. | ред. код]

  • У відеоіграх Might & Magic: Heroes VI, і Might & Magic Heroes VII у фракції Нікрополіс є юніт ламасу. За сюжетом вони з'явилися в результаті дослідів у Срібних містах як гібриди людей та мантікори. Ламасу виявилися дуже недовговічні та швидко помирали. Однак некроманти оцінили корисність істот і оживили їх, і ламасу поповнюють ряди нежиті.

Див. Також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

М. Б. Ладыгин, О. М. Ладыгина Краткий мифологический словарь — М.: Издательство НОУ «Полярная звезда», 2003