Ширак (аеропорт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний аеропорт Ширак
Շիրակ Օդանավակայան
ІАТА: LWN  • ICAO: UDSG
Загальні дані
40°45′01″ пн. ш. 43°51′33″ сх. д. / 40.75028° пн. ш. 43.85917° сх. д. / 40.75028; 43.85917
Тип цивільний
Власник General Department of Civil Aviation of Armenia
Оператор Armenia International Airports CJSC, owned by Corporation America
Обслуговує
Розташування
Висота над р. м. 1524 м / 5000 фт
Злітно-посадкові смуги
Напрямок Довжина Тип поверхні (PCN)
фт м
02/20 10,564 3,220 асфальт
Ідентифікатори і посилання
6453423
LWN. Карта розташування: Вірменія
LWN
LWN
Мапа
CMNS: Ширак у Вікісховищі

Міжнародний аеропорт «Ширак» (вірм. Շիրակ Միջազգային Օդանավակայան) (IATA: LWNICAO: UDSG) — аеропорт, що розташований у марзі (області) Ширак, Вірменія. «Ширак» обслуговує друге за розміром місто у Вірменії, та північну Вірменію. Аеропорт розташований за 5 км від Гюмрі. Розташовано приблизно в 5 км від центру міста Гюмрі. Аеропорт був побудований в 1961 році, та є другим за величиною аеропортом в республіці, після єреванського аеропорту «Звартноц».. Архітектори аеропорту Христафорян Л. Ш.,Асратян Р. Г., Мушегян Г. Н., а конструктори — Тосунян Е. Н.,Татевосян В. Г. Нині з аеропорту здійснюються рейси в Москву, Ростов-на-Дону, Сочі та Краснодар.

На початку 2006 року Вірменія відчула важливість наявності другого міжнародного аеропорту. У разі поганих метеорологічних умов в «Звартноці» з'явилася можливість відправляти літаки на посадку в «Ширак». Було введено в експлуатацію нове обладнання з транспортного контролю, здатне виявляти літаки в радіусі 400 км.

3 серпня 2007 р., Уряд Вірменії анонсував, що воно погодило включення управління другим за величиною аеропортом «Ширак» в 30-и літній концесійній угоді, яку підписала з Вірменією компанія «International Airports CJSC», яка в грудні 2001 року прийняла управління в Міжнародному аеропорту «Звартноц». «Armenia International Airports CJSC» належить «Корпорасьон Америка», аргентинській компанії, яка управляє декількома аеропортами в Південній Америці, власником якого є Едуардо Еурнекян. За інформацією Артема Мовсісяна, голови Головного Управління цивільної авіації Вірменії, «Корпорасьон Америка» зробить зі «Ширака» першокласний аеропорт. Він також повідомив, що компанія має намір інвестувати $ 10 мільйонів в цьому році, щоб розпочати програму модернізації і протягом найближчих років буде інвестовано більше, щоб аеропорт повністю відповідав міжнародним стандартам. Ще одним зобов'язанням є забезпечення безкоштовної посадки і зльоту авіації Військово-повітряних сил Вірменії.

Аеропорт «Ширак» був закритий для оновлення з 20 червня до 20 жовтня 2007 року, протягом цього часу злітно-посадкова смуга була оновлена, було покращено освітлення, а також основний термінал.

Авіалінії та напрямки, серпень 2019[ред. | ред. код]

Міжнародний аеропорт «Ширак» є другим та останнім аеропортом Вірменії, що здійснює регулярні пасажирські авіарейси.

Авіакомпанія Пункт призначення
Pobeda[en] Москва-Внуково (завершення 27 жовтня 2019)[1]
Ural Airlines[en] Сезонний: Краснодар, Ростов-на-Дону, Самара, Волгоград

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UPDATED: Russian low-cost carrier to cancel Armenia flights – source. armenpress.am (англ.). 6 серпня 2019. Архів оригіналу за 6 серпня 2019. Процитовано 6 серпня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]