Кайман широкорилий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Широконосий кайман)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кайман широкорилий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Крокодилоподібні (Crocodilia)
Родина: Алігаторові (Alligatoridae)
Рід: Кайман (Caiman)
Вид:
Кайман широкорилий (C. latirostris)
Біноміальна назва
Caiman latirostris
Daudin, 1802
Ареал
Синоніми

Crocodilus latirostris
Caiman fissipes
Alligator cynocephalus
Jacare latirostris
Alligator latirostris

Кайма́н широкори́лий[1] (Caiman latirostris) — плазун з роду Кайман родини Алігаторові. Має 2 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 2,5—3,5 м, вага 90 кг. Морда велика, широка, особливо у передній частині. Верхні повіки почасти кістяні, почасти шкірясті, зовні зморшкуваті й мають маленький рогоподібний придаток, очниці спереду з'єднані поперечним валиком. Передні потиличні щитки розташовані у 2—3 поперечних рядка. Задні потиличні щитки утворюють 3—4 рядки.

Забарвлення спини темно-оливково-бурого кольору, з боків із сірим мармуровим малюнком, черева має блідо-зеленувато-жовте забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє мангрові зарості, тихі річкові рукави, стоячі води, зокрема великі болота, повільні поточні струмки. Вдень довго залишається на одному місці, а у полудень припливає до берега або до скелі, щоб погрітися на сонці й поспати. Це досить полохливий плазун. При небезпеці негайно кидається у воду.

Харчується рибою, водяними птахами, дрібними ссавцями, зокрема собаками, великими прісноводними молюсками, земноводними. Для людини не становить небезпеки.

Парування відбувається у липні—вересні. Самиця у кубло відкладає до 60 яєць, які вкриває сухою травою. Самиця повсякчас охороняє кладку. Через 70 днів з'являються молоді каймани.

Стосунки з людиною[ред. | ред. код]

На цих плазунів полюють за їх гарну шкіру, яку використовують у ремісництві. Також місцеві мешканці вживають у їжу м'ясо цих кайманів.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають на схід від Анд: від Амазонки до Ла-Плати, переважно у південній частині східної Бразилії, у Болівії, Уругваї, на північному сході Перу, півночі Аргентини.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Caiman latirostris latirostris
  • Caiman latirostris chacoensis

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 180.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Castro, T.M. & Teixeira, R.L. 2007. Straßenverkehr als Bedrohung für die Amphibien und Reptilien des Atlantischen Regenwalds in Südost-Brasilien. Eine Fallstudie. Sauria 29 (2): 35-42
  • Акимушкин І. І. Світ тварин: Птахи, Риби, Земноводні і плазуни, 2-е вид-я. — К., «Думка», 1989