Шишка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ши́шка (лат. strobilus) — видозмінений пагін, що розвивається на кінцях гілок хвойних рослин у вигляді маленьких утворень, вкритих лусочками, що містить у собі статеві структури. Зазвичай шишкою називають жіночу шишку, яка містить насіння. Чоловіча шишка, в якій виробляється пилок, зазвичай трав'яниста та менша за розмірами, навіть у повній зрілості.

Чоловіча шишка (мікростробіл) структурно подібна у всіх голонасінних, незначно відрізняючись у різних видів (переважно розташуванням лусочок).

Жіноча шишка (мегастробіл) містить насінні зачатки, в яких проростають пилкові зерна, що туди потрапили, і з яких після цього утворюється насіння. Мегастробіли помітно відрізняються у різних родин хвойних, і є важливими для ідентифікації багатьох видів.

Застосування

Шишки багатьох рослин є цінною сировиною. Тому вони є метою кустарних промислів, а іноді і промислового використання для виробництва технічних і парфумерних олій і медичних засобів.

Багато горішків мають відмінні смакові якості і їх споживання є національною традицією. Наприклад: знамениті кедрові горішки (як і соняшникові насіннячка) напівжартома-напівсерйозно називали «російський шоколад». Знайшли застосування в кулінарії і соснові шишки. З них варять смачне і корисне варення. Його використовують не тільки як десерт, але і як натуральні засоби для зміцнення імунітету і для лікування хворого горла при застуді (вважається ефективним протикашльовою засобом). Варення з соснових шишок ​​варять в період з кінця травня по кінець червня, коли шишки ще зелені і не затверділи. Відповідні для створення десерту шишки повинні легко проколюватися нігтем. Заготівлю сировини виробляють обов'язково далеко від автомобільних доріг і з тих дерев, що виглядають здоровими. Самі шишки повинні бути цілими без будь-яких пошкоджень. В цілому технологія варіння шишкового варення нагадує технологію варіння будь-якого фруктово-ягідного варення.

Цікаві факти

Дозрілі соснові шишки чуйно реагують на зміну вологості навколишнього повітря, розкриваючись при малій і стискаючись при підвищеній вологості повітря. Тому там, де не потрібно точне вимірювання вологості, їх можна використовувати як гігрометр [2]. Шишки деяких африканських саговників важать до 50 кг. [3] Для вилучення кедрових горішків з шишок застосовуються шишкодробилки.

Символіка

Шишка нерідко використовується у геральдиці. Наприклад, герб Хабаровського району, герб Шкотовского району, герб муніципалітету Сарран у Франції, герб муніципалітету Сулкава у Фінляндії. Є статуя соснової шишки в музеях Ватикану (див. фото). Є Фонтан із шишковими прикрасами м. Копер (див. фото), Будинок культури ДВРЗ також прикрашений скульптурами шишок.

Джерела[ред. | ред. код]

Шишка, соцветие // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.

Посилання[ред. | ред. код]