Шлях загадки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Шлях загадки»
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: 1981
Розміри: 140 × 94 см
Висота: 140 см
Ширина: 94 см
Матеріал: олія на полотні
Техніка: живопис
Зберігається: Фігерас, Іспанія
Музей: Театр-музей Сальвадора Далі

«Шлях за́гадки» — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана у 1981 році. Зберігається у Театрі-музеї Сальвадора Далі у Фігерасі.

Опис[ред. | ред. код]

Далі подарував цю картину своєму Театру-музею, аби відзначити золоту медаль, яку він отримав від уряду Каталонії в 1982 році. Про це художник заявив у присутності свого друга, поета Жозепа Вісенса Фоша. Перед нами представлені у загадковій перспективі якісь мішки, у яких, за словами Далі, прихована інформація. У творчості художника цей символ зустрічається доволі часто, особливо в роботах раннього періоду, що тяжіють до сюрреалізму. Наприклад, в роботі «Інавгуральна гусяча шкіра» або у пропалій картині «Мед солодший за кров».

Робота алегорична, в основу її трактування закладено двозначність, приховану в елементарному знаковому змісті пшениці й зерна та в більш філософському символічному змісті інформації та розуміння, у чому, власне, і полягає сенс роботи. Лінії перспективи на картині ведуть до горизонту, фокусуючись на зірці, явно холодній на вигляд. У глядача створюється враження про те, що якщо існує дорога, яка веде в неосяжну глибину, то існує і шлях повернення, ніби луна, — через подвійну проєкцію у верхні простори.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антони Пичот, Монсе Агер, Жорж Пуч. Театр-музей Дали в Фигерасе // Фонд «Гала-Сальвадор Дали», «Триангле посталс».