Шовковський Олександр Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Шовковський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Олександр Шовковський
Олександр Шовковський
Олександр Шовковський
Особисті дані
Повне ім'я Олександр Володимирович
Шовковський
Народження 2 січня 1975(1975-01-02) (49 років)
  Київ, УРСР
Зріст 191 см
Вага 87 кг
Прізвисько СаШо
Громадянство Україна Україна
Позиція воротар
Юнацькі клуби
1986–1993 Україна «Динамо-3»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1993–2016 Україна «Динамо» (Київ) 426 (-263)
1993   Україна ЦСКА ЗСУ 2 (-4)
1993–2006   Україна «Динамо-2» 31 (-18)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1993–1996 Україна Україна (U-21) 12 (-12)
1994–2012 Україна Україна 92 (-76)
Тренерська діяльність**
Роки Команда Посада
2018–2023 Україна Україна (асист.)
2023– Україна «Динамо» (Київ)
Звання, нагороди
Нагороди
орден «За заслуги» III ступеня

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Олекса́ндр Володи́мирович Шовко́вський (нар. 2 січня 1975, Київ) — український футбольний тренер, колишній футболіст, воротар. Майже всю ігрову кар'єру провів у клубі «Динамо» (Київ). Займає 7-ме місце серед футболістів, що провели найбільше матчів за національну збірну України. Один із чотирьох воротарів за всю історію футболу, які зіграли 100 та більше матчів у Лізі чемпіонів УЄФА. Один із шести футболістів, що зіграв у Лізі Європи у віці понад 40 років. Загалом у єврокубках зіграв 144 матчів, у 44-ох з яких відстояв «на нуль». Перший (до 6 грудня 2022 — єдиний) воротар, який на чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м'яча в серії післяматчевих пенальті (ЧС-2006). Нині — головний тренер «Динамо» (Київ).

Біографія[ред. | ред. код]

Шовковський у складі київського «Динамо»

У вищій лізі дебютував 6 березня 1994 року у матчі з «Кременем» («Динамо» — «Кремінь» 1:1). У Лізі Чемпіонів дебютував 10 серпня 1994 року («Сількеборг» — «Динамо» 0:0). Дебют у національній збірній — 13 листопада 1994 року (Україна — Естонія 3:0). Шовковський став наймолодшим українським воротарем, який зіграв в груповому етапі Ліги Чемпіонів (19 років, 8 місяців та 13 днів).

Шовковський вважається найкращим воротарем в історії незалежної України[1].

В домашньому матчі зі збірною Болгарїї воротар зіграв 91 матч із 173 ігор збірної України (пропустив 76 м'ячів), що є абсолютним рекордом серед українських воротарів.

23 листопада 2014, зігравши 581 матч за київське «Динамо», повторив найкращий показник Олега Блохіна в історії команди серед усіх футболістів.

Шовковський є воротарем з найбільшою кількістю участю у розіграшах Кубка Європейських чемпіонів/Ліги чемпіонів УЄФА (15 сезонів).

Один з найкращих воротарів в історії футболу по кількості матчів «на нуль» за всю футбольну кар'єру — 362.

Молодість[ред. | ред. код]

Шовковський, хоч і був вихованцем ДЮФШ «Динамо», свій перший матч зіграв у складі київського «ЦСКА». Відігравши за «армійців» лише півроку та два матчі, талановитий воротар, тим не менш, підписав контракт із київським «Динамо». Того ж року молодий Олександр виграв свій перший титул чемпіона України.

Вже через півроку Шовковський зіграв свій перший матч у груповому етапі Ліги чемпіонів, у якому кияни виграли у принципового суперника, московського «Спартака», з рахунком 3:2. Згодом, яскраво зігравши в наступних матчах Ліги, Олександр у віці 19 років отримав звання найкращого воротаря року в Україні та другого футболіста року в країні. Того ж року хлопець відіграв свій перший матч за національну збірну, відстоявши «на нуль» у матчі з естонцями (3:0).

Прихід Лобановського[ред. | ред. код]

1997 року до Києва повернувся знаменитий тренер Валерій Лобановський. Цю подію Шовковський вважає найголовнішою в своїй кар'єрі. «Валерій Васильович мені завжди говорив: воротар на полі, щоб виручати. Не стояти і просто ловити м'ячі, а виручати.» Через 7 місяців кияни гриміли на всю Європу, а блискуча гра Шовковського в матчах з ПСВ та «Барселоною» його підвищила до рангу найперспективніших голкіперів Старого Світу. Того року Олександр був вдруге визнаний найкращим воротарем країни.

У відбірковому раунді Ліги чемпіонів 1998/1999 кияни грали з празькою «Спартою». Програвши вдома 0:1 та вигравши в основний час в Празі з тим самим рахунком, дійшло до серії пенальті. Пропустивши перший 11-метровий удар, Олександр відбив наступні три, а «Динамо» виграло 3:1, пройшовши до групового етапу.

У груповому етапі воротар грав досить надійно, не допускаючи грубих помилок, а кияни виграли групу, випередивши «Ланс», «Арсенал» та «Панатінаїкос». Шовковський став незамінним воротарем збірної України, ставши співучасником перемоги українців над політичним супротивником, збірною Росії, в Києві з рахунком 3:2.

Наступний 1999 рік став чи не найкращим в кар'єрі гравця: кияни дійшли до півфіналу найпрестижнішого турніру в світі, де програли «Баварії» із загальним рахунком 4:3, виграли вдруге підряд «золотий дубль», а блискуча гра воротаря в «Динамо» та збірній України дозволили Олександру вперше (та востаннє) з'явитися в номінації на «Золотий м'яч». Однак, того ж року Шовковський допустив одну з найтяжчих помилок в футболі, в футболці збірної України. «Жовто-сині» грали плей-оф, перший матч грався в Любляні. На 75-й хвилині, задалеко вийшовши, Олександр вибив м'яч прямо на гравця суперників зі Словенії, котрий забив гол до порожніх воріт, який встановив рахунок 2:1 на користь словенців. Ця помилка була одною з причин непотрапляння національної збірної на Чемпіонат Європи з футболу 2000.

Надалі гра воротаря поблідла, нестабільність все частіше проявлялась, футболіст потрапив під шквал критики. Пропущений гол в домашньому матчі зі збірною Уельсу в 2001 році (в рамках кваліфікації на ЧС—2002) міг повністю знищити його кар'єру, тоді до воротаря «причепили» статус «підводить команду в найважливішу хвилину», і звинувачували мало не у всіх смертних гріхах. Через рік серйозна травма спини на півтора року вибила його з основи київського клубу. Олександр відійшов у тінь.

Новий підйом (2003 — 2016)[ред. | ред. код]

Остаточно вилікувавши травму спини, Олександр серйозно взявся повернути собі місце в основі киян. Тренери поступово випускали його на матчі Чемпіонату України та, пізніше, Ліги чемпіонів. Гра Олександра піднялась на новий рівень, з'явилася стабільність. Разом з тим, СаШо розвинув славну «котячу реакцію», «відшліфував» пенальті. Шовковському почали довіряти капітанську пов'язку.

Олександр Шовковський з вболівальниками «Динамо». 2015 рік.

Олександр впродовж 2003—2006 років визнавався найкращим воротарем України, був навіть визнаний найкращим футболістом України за підсумками сезону 2004/2005. Став одним з найкращих та найпопулярніших футболістів України. У 2004 році забив свій єдиний гол у кар'єрі — у матчі за Суперкубок України проти «Шахтаря» його гол приніс перемогу в серії пенальті.

Завдяки впевненій грі Шовковський знову став основним воротарем збірної України. Саме він був одним з героїв, який вивів збірну на Мундіаль-2006. Незважаючи на травму, яку СаШо отримав у травні, він встиг набрати потрібну форму та став основним воротарем команди на чемпіонаті світу. Збірна України тоді досягла свого найвищого успіху, дійшовши до чвертьфіналу, а Олександр навіть зумів увійти в історії чемпіонатів світу — СаШо став першим воротарем в історії мундіалів, який в серії пенальті не пропустив жодного м'яча.

Мав бути основним воротарем збірної України: після другого серйозного спаду в грі в 2006—2008 роках СаШо на переломі десятиліть зумів знову повернутися на пік форми, навіть ставши повноправним капітаном київського «Динамо». З капітанською пов'язкою вийшов і на матч чемпіонату України 2011—12 проти луцької «Волині». В одному з епізодів, у відчайдушному стрибку парирував небезпечний удар головою нападника «Волині» Майкона, однак невдало приземлився на плече, і в перерві був змушений залишити поле. Травма спини виявилася настільки важкою, що воротар пропустив не тільки Євро-2012, а й всі літні матчі київського «Динамо» в чемпіонаті України та Лізі чемпіонів.

Влітку 2011 року, Шовковський зіграв свій 100-ий матч в Лізі чемпіонів (в Казані проти місцевого «Рубіна»).

У вересні 2012 року Шовковський офіційно заявив, що закінчує ігрову кар'єру в збірній України.

Фінальний матч Кубка України сезону 2014/15 проти донецького «Шахтаря» став 600-м для Олександра Шовковського у складі київського «Динамо»[2].

У сезоні 2015/16 матч 19 туру Прем'єр-ліги проти «Зорі» став для Шовковського 413-м у найвищому футбольному дивізіоні України і це зробило його абсолютним рекордсменом за кількістю зіграних матчів[3]. У 2016 році у зв'язку із численними травмами завершив ігрову кар'єру. Загалом за 24 сезони у футболці київського гранда провів 665 матчів на найвищому рівні в 317-ти із них залишав свої ворота недоторканими.

Олександр Шовковський у 2016 році.

Після завершення кар'єри[ред. | ред. код]

21 квітня 2017 року на телеканалі «2+2» відбулась прем'єра фільму про Олександра Шовковського — «Завжди перший». Зараз працює в тренерському штабі національної збірної. Разом з Андрієм Шевченком вивели команду в фінальну стадію Євро-2020 з першого місця в групі з такими складними суперниками, як Сербія та Португалія.

У вересні 2020 року отримав PRO-диплом УЄФА[4].

Однак, Олександр Шовковський не обмежився тільки спортивною кар'єрою. Як повідомляє українська преса, в жовтні 2020 року відомий голкіпер балотувався в депутати міської ради Києва від політичної партії УДАР, яку очолює не менш відомий спортсмен України та світу, Віталій Кличко[5]. Також, з 2020 року Олександр Шовковський є спортивним експертом компанії «Parimatch».[6]

Також, в 2017 році Олександр презентував українцям та світу свій ювелірний бренд під назвою SaSHo&M[7].

Тренерська кар'єра[ред. | ред. код]

4 вересня 2018 року Шовковський став помічником головного тренера збірної України Андрія Шевченка[8].

Через те, що троє основних воротарів збірної (Андрій Пятов, Андрій Лунін і Юрій Паньків) здали позитивний тест на COVID-19, 7 жовтня 2020 року в 45-річному віці потрапив у заявку на товариський матч проти збірної Франції, хоча кар'єру закінчив у 2016 році[9]. Тим не менш на поле Олександр не вийшов, залишаючись дублером дебютанта Георгія Бущана[10].

У серпні 2021 року, коли Олександр Петраков став в.о. головного тренера національної збірної, Шовковський став єдиним тренером зі штабу Шевченка, який залишився працювати у збірній[11].

22 квітня 2023 року на прес-конференції головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу офіційно повідомив, що він лягає на операцію, під час проведення якої обов'язки головного тренера київського клубу буде виконувати Олександр Шовковський.[12]

Після відставки Луческу в листопаді 2023 року виконував обов'язки головного тренера. Здобувши 4 перемоги з командою, позбувся приставки в.о. та з 11 грудня обіймає посаду головного тренера.[13]

Особливості гри[ред. | ред. код]

Психологічно стійкий, не дозволяє собі «скиснути» посеред матчу. Головним козирем воротаря є «котяча» реакція, завдяки якій СаШо витягнув багато «мертвих» м'ячів. Вдало грає на виходах, особливо в ситуаціях «1 на 1», однак не зовсім впевнено грає при верхових передачах. Досконало відчуває рамку воріт, тому ніколи не помиляється при виборі позиції. Завдяки унікальній техніці взяття пенальті, яку воротар виробив сам, має більш ніж 50-відсоткову успішність під час 11-метрових ударів. У молодому віці відзначався деякою нестабільністю, з віком та з досвідом подібні «метелики» зустрічались у нього дедалі рідше[14].

Освіта[ред. | ред. код]

Закінчив Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.[15]

Досягнення[ред. | ред. код]

Олександр Шовковський з Кубком України 2014 року.

Україна та СНД[ред. | ред. код]

Європа та світ[ред. | ред. код]

  • У 1999 році був номінований на приз «Золотий м'яч»
  • Сейв Шовковського в матчі «Рубін» — «Динамо» (Київ) визнаний найкращим моментом 5 туру группового етапу Ліги чемпіонів УЄФА 2009/2010[18]
  • Найефективніший воротар Ліги Європи 2010/2011[19]
  • Третій найбільш віковий футболіст в історії Ліги чемпіонів: 40 років 306 днів[20]
  • Третій у світі за кількістю виграних чемпіонатів країни: 14[21]
  • Має найбільшу кількість титулів на клубному рівні в Європі: 35[22]

Статистика виступів[ред. | ред. код]

Клубна[ред. | ред. код]

Станом на 10 грудня 2022 року

В дужках наведено кількість матчів без пропущених м'ячів.

Клуб Сезон Чемпіонат Кубок Суперкубок Єврокубки Всього
Ігри ГП Ігри ГП Ігри ГП Ігри ГП Ігри ГП
Динамо-3 1992/93 16 (8)[23] 10[23] 2 (1) 1 18 (9) 11
Всього 16 (8) 10 2 (1) 1  —  —  —  — 18 (9) 11
ЦСК ЗСУ 1992-93 2 (0) 4 2 (0) 4
Всього 2 (0) 4  —  —  —  —  —  — 2 (0) 4
Динамо-2 1992-93 2 (2) 0 2 (2) 0
1993-94 14 (5) 11 14 (5) 11
1999-00 1 (1) 0 1 (1) 0
2000-01 3 (1) 2 3 (1) 2
2001-02 5 (4) 1 5 (4) 1
2002-03 5 (3) 4 5 (3) 4
2005-06 1 (0) 1 1 (0) 1
Всього 31 (16) 19  —  —  —  —  —  — 31 (16) 19
Динамо 1993-94 9 (4) 6 0 0 0 0 9 (4) 6
1994-95 25 (14) 15 2 (1) 1 8 (1) 12 35 (16) 17
1995-96 25 (15) 13 4 (4) 0 3 (2) 1 32 (21) 14
1996-97 24 (12) 14 2 (1) 1 3 (1) 6 29 (14) 21
1997-98 26 (15) 13 7 (4) 4 12 (4) 14 45 (23) 31
1998-99 24 (15) 14 6 (3) 4 13 (3) 13 43 (21) 31
1999-00 15 (6) 10 1 (0) 1 16 (3) 19 32 (9) 30
2000-01 19 (12) 9 0 0 6 (2) 8 25 (14) 17
2001-02 6 (5) 2 2 (1) 3 0 0 8 (6) 5
2002-03 15 (7) 13 5 (5) 0 2 (1) 2 22 (13) 15
2003-04 19 (9) 15 3 (3) 0 8 (2) 9 30 (14) 24
2004-05 23 (17) 9 4 (2) 2 10 (4) 12 37 (23) 23
2005-06 24 (11) 17 3 (3) 0 1 (0) 1 2 (0) 3 30 (14) 21
2006-07 24 (10) 19 5 (1) 5 1 (1) 0 8 (0) 16 38 (12) 40
2007-08 22 (8) 21 4 (2) 3 0 0 6 (2) 12 32 (12) 36
2008-09 10 (4) 9 2 (2) 0 1 (0) 1 2 (0) 2 15 (6) 12
2009-10 24 (12) 13 1 (1) 0 1 (1) 0 4 (1) 5 30 (15) 18
2010-11 10 (6) 7 2 (1) 2 8 (4) 4 20 (11) 13
2011-12 24 (16) 11 1 (0) 3 1 (0) 1 9 (2) 9 35 (18) 24
2012-13 6 (3) 5 1 (0) 4 2 (1) 3 9 (4) 12
2013-14 8 (4) 5 2 (1) 1 5 (3) 3 15 (8) 9
2014-15 18 (12) 9 1 (1) 0 1 (0) 2 9 (3) 8 29 (16) 19
2015-16 18 (15) 7 0 0 1 (0) 1 7 (5) 5 26 (20) 13
2016-17 8 (3) 7 0 0 0 0 1 (0) 2 9 (3) 9
Всього 426 (235) 263 58 (36) 34 7 (2) 6 144 (44) 166 665 (317) 460
Всього за кар'єру 475 (249) 296 60 (37) 35 7 (2) 6 144 (44) 166 716 (342) 494

Національна збірна[ред. | ред. код]

Зведена статистика[ред. | ред. код]

Протягом кар'єри у національній збірній України, що тривала 19 років, Олександр Шовковський провів у її складі 92 матчі, в яких пропустив 76 голів[24][25].

Збірна Рік Матчі Матчі на «0» ГП
Україна 1994 1 1 0
1995
1996 1 1 0
1997 9 4 7
1998 5 3 4
1999 9 5 5
2000 3 2 2
2001 6 4 2
2002 4 2 3
2003 8 4 7
2004 10 2 10
2005 8 5 4
2006 12 8 11
2007 7 2 9
2008 1 0 1
2009 2 0 5
2010
2011 5 2 6
2012 1 1 0
Всього 92 46 76

Усі матчі за збірну[ред. | ред. код]

 Статистика матчів і голів за збірну — Україна Україна
Дата Місто Господарі Результат Гості Турнір Голи Примітки
13/11/1994 Київ Україна Україна 3 – 0 Естонія Естонія Відбір до ЧЄ 1996 - Замінений на 80'
31/08/1996 Белфаст Північна Ірландія Північна Ірландія 0 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 1998 -
23/03/1997 Київ Україна Україна 1 – 0 Молдова Молдова товариський матч - Вийшов на 46'
02/04/1997 Київ Україна Україна 2 – 1 Північна Ірландія Північна Ірландія Відбір до ЧС 1998 -1
30/04/1997 Бремен Німеччина Німеччина 2 – 0 Україна Україна Відбір до ЧС 1998 -2
07/05/1997 Київ Україна Україна 1 – 1 Вірменія Вірменія Відбір до ЧС 1998 -1
07/06/1997 Київ Україна Україна 0 – 0 Німеччина Німеччина Відбір до ЧС 1998 -
20/08/1997 Київ Україна Україна 1 – 0 Албанія Албанія Відбір до ЧС 1998 -
11/10/1997 Єреван Вірменія Вірменія 0 – 2 Україна Україна Відбір до ЧС 1998 -
29/10/1997 Загреб Хорватія Хорватія 2 – 0 Україна Україна Відбір до ЧС 1998 -2
15/11/1997 Київ Україна Україна 1 – 1 Хорватія Хорватія Відбір до ЧС 1998 -1
15/07/1998 Київ Україна Україна 1 – 2 Польща Польща товариський матч -2
19/08/1998 Київ Україна Україна 4 – 0 Грузія Грузія товариський матч - Замінений на 46'
05/09/1998 Київ Україна Україна 3 – 2 Росія Росія Відбір до ЧЄ 2000 -2
10/10/1998 Андорра-ла-Велья Андорра Андорра 0 – 2 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2000 -
14/10/1998 Київ Україна Україна 2 – 0 Вірменія Вірменія Відбір до ЧЄ 2000 -
20/03/1999 Тбілісі Грузія Грузія 0 – 1 Україна Україна товариський матч - Вийшов на 46'
27/03/1999 Сен-Дені Франція Франція 0 – 0 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2000 -
31/03/1999 Київ Україна Україна 1 – 1 Ісландія Ісландія Відбір до ЧЄ 2000 -1
18/08/1999 Київ Україна Україна 1 – 1 Болгарія Болгарія товариський матч - Замінений на 65'
04/09/1999 Київ Україна Україна 0 – 0 Франція Франція Відбір до ЧЄ 2000 -
08/09/1999 Рейк'явік Ісландія Ісландія 0 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2000 -
09/10/1999 Москва Росія Росія 1 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2000 -1
13/11/1999 Любляна Словенія Словенія 2 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2000 -2
17/11/1999 Київ Україна Україна 1 – 1 Словенія Словенія Відбір до ЧЄ 2000 -1
26/04/2000 Софія Болгарія Болгарія 0 – 1 Україна Україна товариський матч -
07/10/2000 Єреван Вірменія Вірменія 2 – 3 Україна Україна Відбір до ЧС 2002 -2
11/10/2000 Осло Норвегія Норвегія 0 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2002 -
14/02/2001 Тбілісі Грузія Грузія 0 – 0 Україна Україна товариський матч -
26/02/2001 Нікосія Румунія Румунія 1 – 0 д.ч. Україна Україна товариський матч - Замінений на 74'
24/03/2001 Київ Україна Україна 0 – 0 Білорусь Білорусь Відбір до ЧС 2002 -
28/03/2001 Кардіфф Уельс Уельс 1 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2002 -1
02/06/2001 Київ Україна Україна 0 – 0 Норвегія Норвегія Відбір до ЧС 2002 -
06/06/2001 Київ Україна Україна 1 – 1 Уельс Уельс Відбір до ЧС 2002 -1 Замінений на 89'
17/04/2002 Київ Україна Україна 2 – 1 Грузія Грузія товариський матч -1 Замінений на 52'
17/05/2002 Москва Україна Україна 2 – 0 Югославія Югославія товариський матч -
19/05/2002 Москва Україна Україна 0 – 2 Білорусь Білорусь товариський матч -2
21/08/2002 Київ Україна Україна 0 – 1 Іран Іран товариський матч -1
12/02/2003 Ізмір Туреччина Туреччина 0 – 0 Україна Україна товариський матч - Замінений на 46'
29/03/2003 Київ Україна Україна 2 – 2 Іспанія Іспанія Відбір до ЧЄ 2004 -2
02/04/2003 Київ Україна Україна 1 – 0 Латвія Латвія товариський матч - Замінений на 46'
11/06/2003 Афіни Греція Греція 1 – 0 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2004 -1
20/08/2003 Донецьк Україна Україна 0 – 2 Румунія Румунія товариський матч -2
06/09/2003 Донецьк Україна Україна 0 – 0 Північна Ірландія Північна Ірландія Відбір до ЧЄ 2004 -
10/09/2003 Ельче Іспанія Іспанія 2 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2004 -2
11/10/2003 Київ Україна Україна 0 – 0 Північна Македонія Північна Македонія товариський матч -
18/02/2004 Триполі Лівія Лівія 1 – 1 Україна Україна товариський матч -1
31/03/2004 Скоп'є Північна Македонія Північна Македонія 1 – 0 Україна Україна товариський матч -1
28/04/2004 Київ Україна Україна 1 – 1 Словаччина Словаччина товариський матч -1
06/06/2004 Сен-Дені Франція Франція 1 – 0 Україна Україна товариський матч -1
18/08/2004 Ньюкасл Англія Англія 3 – 0 Україна Україна товариський матч -3
04/09/2004 Копенгаген Данія Данія 1 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -1
08/09/2004 Алмати Казахстан Казахстан 1 – 2 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -1
09/10/2004 Київ Україна Україна 1 – 1 Греція Греція Відбір до ЧС 2006 -1
09/10/2004 Львів Україна Україна 2 – 0 Грузія Грузія Відбір до ЧС 2006 -
17/11/2004 Стамбул Туреччина Туреччина 0 – 3 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -
09/02/2005 Тирана Албанія Албанія 0 – 2 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -
30/03/2005 Київ Україна Україна 1 – 0 Греція Греція Відбір до ЧС 2006 -
04/06/2005 Київ Україна Україна 2 – 0 Казахстан Казахстан Відбір до ЧС 2006 -
08/06/2005 Пірей Греція Греція 0 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -
15/08/2005 Київ Україна Україна 0 – 0 д.ч.
(3 - 5 п.п.)
Ізраїль Ізраїль товариський матч -
03/09/2005 Тбілісі Грузія Грузія 1 – 1 Україна Україна Відбір до ЧС 2006 -1
07/09/2005 Київ Україна Україна 0 – 1 Туреччина Туреччина Відбір до ЧС 2006 -1
08/10/2005 Дніпропетровськ Україна Україна 2 – 2 Албанія Албанія Відбір до ЧС 2006 -2
28/05/2006 Київ Україна Україна 4 – 0 Коста-Рика Коста-Рика товариський матч - Замінений на 46'
02/06/2006 Лозанна Італія Італія 0 – 0 Україна Україна товариський матч -
05/06/2006 Госсау Україна Україна 3 – 0 Лівія Лівія товариський матч - Замінений на 46'
08/06/2006 Люксембург Люксембург Люксембург 0 – 3 Україна Україна товариський матч -
14/06/2006 Лейпциг Іспанія Іспанія 4 – 0 Україна Україна ЧС 2006 -4
19/06/2006 Гамбург Саудівська Аравія Саудівська Аравія 0 – 4 Україна Україна ЧС 2006 -
23/06/2006 Берлін Україна Україна 1 – 0 Туніс Туніс ЧС 2006 -
26/06/2006 Кельн Швейцарія Швейцарія 0 – 0 д.ч.
(0 - 3 п.п.)
Україна Україна ЧС 2006 -
30/06/2006 Гамбург Італія Італія 3 – 0 Україна Україна ЧС 2006 -3
06/09/2006 Київ Україна Україна 3 – 2 Грузія Грузія Відбір до ЧЄ 2008 -2
07/10/2006 Рим Італія Італія 2 – 0 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -2
11/10/2006 Київ Україна Україна 2 – 0 Шотландія Шотландія Відбір до ЧЄ 2008 -
24/03/2007 Тофтір Фарерські острови Фарерські острови 0 – 2 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -
28/03/2007 Одеса Україна Україна 1 – 0 Литва Литва Відбір до ЧЄ 2008 -
02/06/2007 Сен-Дені Франція Франція 2 – 0 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -2
08/09/2007 Тбілісі Грузія Грузія 1 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -1
12/09/2007 Київ Україна Україна 1 – 2 Італія Італія Відбір до ЧЄ 2008 -2
13/10/2007 Глазго Шотландія Шотландія 3 – 1 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -3
17/11/2007 Каунас Литва Литва 2 – 0 Україна Україна Відбір до ЧЄ 2008 -1 Замінений на 43'
06/02/2008 Нікосія Кіпр Кіпр 1 – 1 Україна Україна товариський матч -1
10/02/2009 Лімасол Словаччина Словаччина 2 – 3 Україна Україна товариський матч -2
12/08/2009 Київ Україна Україна 0 – 3 Туреччина Туреччина товариський матч -3
08/02/2011 Паралімні Румунія Румунія 2 – 2 д.ч.
(2 - 4 п.п.)
Україна Україна товариський матч -2 Вийшов на 90'
09/02/2011 Нікосія Швеція Швеція 1 – 1 д.ч.
(4 - 5 п.п.)
Україна Україна товариський матч -1
29/03/2011 Київ Україна Україна 0 – 2 Італія Італія товариський матч -2
02/09/2011 Харків Україна Україна 2 – 3 Уругвай Уругвай товариський матч -3
07/10/2011 Київ Україна Україна 3 – 0 Болгарія Болгарія товариський матч -
29/02/2012 Петах-Тіква Ізраїль Ізраїль 2 – 3 Україна Україна товариський матч - Замінений на 46'
Усього Матчів 92 Голів -76

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Народився того самого дня, що й Владислав Ващук — 2 січня 1975 року. Завжди робить перший крок на футбольне поле правою ногою.

В рамках програми «ДНК-портрет нації» (канал «Україна») Олександра Шовковського було протестовано на Y-гаплогрупу та виявлено його належність до R1a

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клуб Евгения Рудакова: До Шовковского, ой как далеко! [Архівовано 28 квітня 2012 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. 600 матчів Олександра ШОВКОВСЬКОГО!. Архів оригіналу за 4 червня 2015. Процитовано 4 червня 2015.
  3. Олександр ШОВКОВСЬКИЙ — абсолютний рекордсмен за іграми в чемпіонатах України!. Архів оригіналу за 21 березня 2016. Процитовано 21 березня 2016.
  4. PRO-ДИПЛОМИ УЄФА ОТРИМАЛА ЧЕРГОВА ГРУПА УКРАЇНСЬКИХ СПЕЦІАЛІСТІВ. uaf.ua. 25 вересня 2020. Архів оригіналу за 24 листопада 2020. Процитовано 26 вересня 2020.
  5. football24.ua. Шовковський став депутатом Київради. Футбол 24. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.
  6. Олександр Шовковський: Поки ти стоїш обличчям до минулого, ти стоїш спиною й до власного майбутнього. Na chasi (укр.). 21 квітня 2021. Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 10 лютого 2022.
  7. football24.ua. Шовковський відкрив ювелірний бренд. Футбол 24. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.
  8. Знайомимося зі штабом Петракова: Шовковський, троє чемпіонів світу U-20 і двоє аналітиків. UA.Tribuna.com. Архів оригіналу за 29 серпня 2021. Процитовано 29 серпня 2021.
  9. 45-летний Шовковский может сыграть за сборную Украины в товарищеском матче против Франции. Советский спорт (рос.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 7 жовтня 2020.
  10. ШОВКОВСЬКИЙ: «Бущан свиню не підкладе. Виходити на поле мені не доведеться». Спорт.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 серпня 2021. Процитовано 29 серпня 2021.
  11. Футбол: став відомий тренерський штаб збірної України. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 29 серпня 2021. Процитовано 29 серпня 2021.
  12. Динамо офіційно тренуватиме Шовковський — Луческу підтвердив, що лягає під ніж
  13. Олександр Шовковський – головний тренер «Динамо» (Київ)
  14. Міністерство освіти і науки України Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини Факультет фізичного виховання Кафедра спортивних дисциплін Карасєвич С. А.,Карасєвич М. П. ЛЕГЕНДИ УКРАЇНСЬКОГО СПОРТУ КНИГА ДРУГА Навчальний посібник для студентів факультетів фізичного виховання Умань, ст. 406. Архів оригіналу за 26 червня 2018.
  15. Шовковський Олександр. Вечірній Київ (укр.). Архів оригіналу за 10 лютого 2022. Процитовано 10 лютого 2022.
  16. Символическая сборная лучших игроков 2000—2010, с территории бывшего СССР
  17. Олександр Шовковський: рекорд на сторіччя. Архів оригіналу за 3 січня 2017. Процитовано 2 січня 2017.
  18. Рубин — Динамо Киев. ЛЧ. Сейв Шовковского. Архів оригіналу за 30 серпня 2010. Процитовано 18 жовтня 2012.
  19. Шовковский — самый эффективный вратарь Лиги Европы. Архів оригіналу за 26 квітня 2011. Процитовано 27 жовтня 2012.
  20. Шовковський став третім найстаршим гравцем, який зіграв у Лізі чемпіонів. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 6 листопада 2015.
  21. Шовковський вийшов на третє місце в світі за кількістю виграних чемпіонатів країни. Архів оригіналу за 30 квітня 2016. Процитовано 30 квітня 2016.
  22. Шовковський — один з найтитулованіших футболістів Європи [Архівовано 10 серпня 2016 у Wayback Machine.]
    Шовковський увійшов до списку найуспішніших футболістів Європи [Архівовано 6 серпня 2016 у Wayback Machine.]
  23. а б В Чемпіонаті України серед аматорів, тому в загальний реєстр не входить.
  24. Реєстр матчів на офіційному сайті ФФУ. Архів оригіналу за 9 листопада 2017. Процитовано 18 липня 2011.
  25. Статистика виступів за збірну на сайті «Футбольная Украина» (рос.). Архів оригіналу за 16 квітня 2012. Процитовано 16 квітня 2012. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]