Шорна акула плямиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шорна акула плямиста

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Воббегонгоподібні (Orectolobiformes)
Родина: Шорні акули (Brachaeluridae)
Рід: Brachaelurus
Ogilby, 1908
Вид: Шорна акула плямиста
Brachaelurus waddi
(Bloch & J. G. Schneider, 1801)

Посилання
Вікісховище: Brachaelurus waddi
Віківиди: Brachaelurus waddi
ITIS: 159968

Шорна акула плямиста (Brachaelurus waddi) — єдиний вид роду Brachaelurus родини Шорні акули. Інша назва — «сліпа акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 1,22 м, середня — до 1 м. Голова велика, трохи плеската, досягає в довжину 20 % всієї довжини тіла риби. Очі невеликі з м'ясистим віками-складками, за ними розташовані великі бризкальця. У ніздрів є канавки і м'ясисті вусики. Має 5 пар невеликих зябрових щілин. На верхній щелепі є 32-34 рядків зубів, на нижній — 21-29. Зуби мають шилоподібну форму. Тулуб тонкий, довгий. Має 2 однакових спинних плавця. Обидва спинні плавці ближчі до хвостової частини. Хвостовий плавець вузький.

Забарвлення коричневих відтінків, з темними сідлоподібними плямами по спині і боках. Тут же є невеликі світлі цятки. Черево жовтувато-сіре, світліше верхньої частини тіла. З віком контрастність забарвлення зменшується, плями стають менш виразними.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається ділянок дна, де присутні рифи, скелясті і кам'янисті ґрунти, порослі водною рослинністю. Її глибинний ареал простягається від поверхні до 70 м, вкрай рідко трапляється на глибині до 140 м. Найчастіше їх можна зустріти на мілині, де вода лише покриває тіло акули. Активна вночі, воліючи вдень ​​відпочивати в будь-якому донному укритті. Живиться ракоподібними, молюсками, морськими анемонами та дрібною донною рибою.

Вийнята з води акула закриває очі масивними шкірними складками, через що отримала прізвисько «сліпа».

Статева зрілість настає за розміру 60 см у віці 2-3 років. Це яйцеживородна акула. Самиця народжує 7-8 акуленят завдовжки 20 см.

М'ясо цих акул не цінується кулінарами, лише великий анальний плавець використовується для приготування делікатесного супу.

Тривалість життя 25 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Тихому океані уздовж східного узбережжя Австралії від Квінсленду на півночі до Нового Південного Уельсу на півдні (від бухти Моретон на півдні річці Брисбен до бухти Джервіс на 200 км південніше Сіднея).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leonard Compagno, Marc Dando, Sarah Fowler: Sharks of the World. Princeton University Press, Princeton und Oxford 2005, ISBN 978-0-691-12072-0, S. 159—160.
  • Last, P.R. and J.D. Stevens (2009). Sharks and Rays of Australia (second ed). Harvard University Press. pp. 131. ISBN 0-674-03411-2.