Шосе Президента Дутри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шосе президента Дутри
Rodovia Presidente Dutra

Шосе президента Дутри на межі між штатами Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу
Загальні дані
Країна Бразилія
Мережа Federal Roads in Brazild
Номер SP-60, одна з ділянок BR-116
Штати Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро
Відкрито 1951 рік
Довжина 402 км
Напрямок Північ-південь
початок Маржінал-Тіете, Сан-Паулу, SP
кінець Проспект Бразіл, Віста-Алегрі, RJ
З'єднання RJ-071
RJ-125
BR-465
BR-393
BR-354
SP-70
BR-459
SP-65
SP-88
OpenStreetMap 57963 ·R (Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу)
Мапа

CMNS: Шосе Президента Дутри у Вікісховищі

Шосе президента Дутри або Родовіа-Презіденті-Дутра (порт. Rodovia Presidente Dutra), неофіційно відома як Віа-Дутра (Via Dutra, офіційне позначення SP-60 або BR-116) — федеральна автодорога на сході бразильського штату Сан-Паулу та на південному заході штату Ріо-де-Жанейро. Дорога проходить через такі міста як Сан-Паулу, Жакареї, Сан-Жозе-дус-Кампус, Таубате, Піндамонангаба, Гуаратінгета, Резенді, Барра-Манза і Ріо-де-Жанейро.

Це одна з найважливіших доріг Бразилії через те, що вона сполучає найбільші та економічно найважливіші міста країни, перетинаючи її найбагатші райони, розташовані в долині Параїба. Це головна ланка, що сполучає Південний та Північно-східний регіони країни.

Хоча перша дорога між Сан-Паулу і Ріо-де-Жанейро вже існувала з 1928 року, в 1940-х роках урядом Еуріку Гаспара Дутри було прийняте рішення про будівництво швидшого та безпечнішого шляху між цими містами, що спочатку називався BR-2. Одразу це була дорога з двома смугами в кожному напрямку, проте до 1967 року вона була розширена до 4 смуг в кожному напрямку на всьому протязі. В 1970-тих роках частина руху була перенесена на шосе Робітників, зараз шосе Айртона Сенни, а в 1990-х роках — на шосе Губернатора Карвалью Пінту.

З 1996 року за контрактом з урядом шосе керується приватною компанією NovaDutra S/A, що бере плату за проїзд. Компанія також відповідає за обслуговування та підтримку якості дороги.

Посилання[ред. | ред. код]