Шпагін Георгій Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шпагін Георгій Семенович
Народився 17 (29) квітня 1897(1897-04-29)
село Клюшниково Владимирської губернії, Російська імперія
Помер 6 лютого 1952(1952-02-06) (54 роки)
Москва, СРСР
·рак шлунка
Поховання Новодівичий цвинтар
Місце проживання Російська імперія, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність інженер, конструктор, політик
Галузь Зброярство
Заклад Ковровський зброярно-кулеметний завод, В'ятсько-Полянський машинобудівний завод
Посада депутат Верховної ради СРСР[d]
Партія ВКП(б)
Війна Друга світова війна
Відомий завдяки: конструктор пістолета-кулемета Шпагіна (ППШ)
Нагороди Герой Соціалістичної Праці
ППШ-41

CMNS: Шпагін Георгій Семенович у Вікісховищі

Георгій Семенович Шпагін ( 17 (29) квітня 1897(18970429), село Клюшниково Володимирської губернії, тепер Ковровського району Владимирської області - 6 лютого 1952, Москва) — радянський конструктор стрілецької зброї, Герой Соціалістичної Праці (1945).

Біографія[ред. | ред. код]

Майбутній конструктор народився в селі Клюшниково в селянській родині.

Закінчив трирічну школу. Під час Першої світової війни, в 1916, Шпагін був мобілізований в армію і потрапив у полкову збройову майстерню, де детально ознайомився з різними вітчизняними та іноземними зразками зброї. Після жовтневого перевороту працював зброярем в одному зі стрілецьких полків Червоної Армії.

1920 року, після демобілізації з армії, Георгій Шпагін пішов слюсарем у дослідну майстерню Ковровського збройно-кулеметного заводу, де працювали в цей час В. Г. Федоров і В. О. Дегтярьов. З 1922 року він брав активну участь у створенні нових зразків зброї.

Однією із значних робіт конструктора з'явилася модернізація 12,7-мм великокаліберного кулемета Дегтярьова (ДК), знятого з виробництва через виявлені недоліки. Після того, як Шпагін розробив модуль стрічкового живлення для кулемета Дегтярова, в 1939 вдосконалений кулемет був прийнятий на озброєння РСЧА під позначенням "12,7 мм крупнокаліберний кулемет Дегтярьова - Шпагіна зразка 1938 року - ДШП". Масовий випуск ДШП був ропочатий у 1940-1941 роках, і за роки Великої Вітчизняної війни було вироблено близько 8 тисяч кулеметів.

Найбільшу славу конструктору принесло створення пістолета-кулемета зразка 1941 року (ППШ). Розроблений як заміна дорожчому й складнішому у виробництві ППД, ППШ став наймасовішою автоматичною зброєю Червоної Армії під час німецько-радянської війни (всього за роки війни було випущено приблизно 6141000 штук) і перебував на озброєнні до 1951 року. Цей "автомат", як його зазвичай називали, є одним із символів перемоги над гітлерівською Німеччиною і часто зображується в/на скульптурах, живописних полотнах і інших пам’ятках, присвячених Другій світовій війні. Під час війни Шпагін працював над організацією масового виробництва пістолетів-кулеметів своєї системи на В'ятсько-Полянському машинобудівному заводі в Кіровській області, куди він був переведений на початку 1941 року, вдосконаленням їх конструкції і технології виробництва. Крім того, в 1943 Георгій Семенович розробив сигнальний пістолет ШПШ.

В 1944 вступив до ВКП(б); був депутатом Верховної Ради СРСР II скликання (1946 - 1950).

Помер на початку 1952 року від раку шлунка.

Нагороди[ред. | ред. код]

За створення нових зразків зброї Шпагіну присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці (1945), присуджена Сталінська премія другого ступеня (1941).

Нагороджений трьома орденами Леніна, орденом Суворова II ступеня, орденом Червоної Зірки і медалями.

Посилання[ред. | ред. код]