Штабсфельдфебель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Штабс-фельдфебель)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штабсфельдфебель

(Сухопутні війська/ Люфтваффе)

Погон Німецькі військові звання
Введений 1938
Категорія звань унтерофіцери
Сухопутні війська/ПС штабсфельдфебель
ВМС Штабсбоцман
НАТО
еквівалент
OR-8
Україна Україна
США США
Велика Британія Велика Британія

Штабсфельдфебель (нім. Stabsfeldwebel, StFw або SF) — військове звання старшого унтерофіцерського складу з портупеєю в Збройних силах Німеччини (Сухопутні війська та Повітряні сили вермахту, Бундесвера).

Звання штабсфельдфебеля розташовується за старшинством між військовими званнями оберштабсфельдфебель та гауптфельдфебель.

Історія[ред. | ред. код]

Австро-угорська армія (1867–1918)[ред. | ред. код]

У піхоті Австро-угорській армії штабсфельдфебель (нім. Stabsfeldwebel, угор. Törzsőrmester) військове звання унтерофіцерського класу. У кавалерії йому відповідало звання – штабсвахмістр, в артилерії – штабсфеєрверкер, в гірськострілецьких частинах – штабсоберєгер.

Знаками розрізнення були петлиці з трьома білими шестипроменевими зірками. Петлиця мала подвійну облямівку у вигляді 13-міліметрового імперського жовтого шовкового галуну (всередині йшла 2 мм чорна стрічка) та на відстані 6 мм галун з жовто-чорним плетінням. З червня 1914 року, галун став срібним, а зірки шовковими.

Штабсфельдфебель
до 1914 після 1914
Молодше звання
Фельдфебель

Штабсфельдфебель
Старше звання
Фенріх

Національна народна армія НДР (1956-1990)[ред. | ред. код]

В збройних силах Німецької Демократичної Республіки, звання в унтер-офіцерському класі були присутні звання: унтер-офіцер, унтерфельдфебель, фельдфебель, оберфельдфебель, штабсфельдфебель. Військове звання штабсфельдфебель було найвищим у цьому класі.

Штабсфельдфебель був вище за рангом від оберфельдфебеля, та нижче від фенриха. Здебільшого знаки розрізнення НРА були побудовані на зразком знаків розрізнення Вермахту з наближеною уніфікацією до радянської армії. Штабсфельдфебель мав погони з широкою срібною облямівкою (як і усі фельдфебелі), за знаки розрізнення мав на погоні три чотирипроменеві зірки розташовані «трикутником», вершиною догори.

Штабсфельдфебель


Молодше звання

гауптфельдфебель
Оберфенрих

(Німецькі військові звання)
штабсфельдфебель
Оберфенрих
Старше звання

Оберштабсфельдфебель

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]