Штопор (інструмент)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штопор
Різновид штопора — ніж сомельє

Што́пор[1], коркотя́г[2][3], вивертка — пристрій для відкорковування пляшок, закритих корком.

Походження слова штопор не зовсім ясне: або від нім. Stopper («інструмент для набивання»), або від нід. stopper, утвореного від stop («корок»)[4].

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що штопор винайдено в Англії. В одному з документів, датованому 1861 роком, пристрій описується так: «Сталевий гвинт, що використовується для виймання корка з пляшок». Перший патент на штопор був виданий у 1795 році англійцю Семюелю Геншеллу. 1860 року М. Л. Бірн отримав патент на «буравчик з дерев'яною ручкою Т-подібної форми».

Види штопорів[ред. | ред. код]

Важільні[ред. | ред. код]

Використовується простий або складний важіль, завдяки якому зменшується витрата сил, необхідна для вийняття корка.

Використання важільних штопорів було пов'язано з проблемою: тертя металевої спіралі об корок ускладнювало витягування, і спіраль проверталася або руйнувала корок. У 1978 році американець Герберт Аллен запропонував покривати спіраль шаром тефлону. Завдяки тому, що у тефлону коефіцієнт тертя нижчий, ніж у звичайного металу, це дозволило підвищити ефективність і надійність штопорів. Аллен згодом почав співпрацювати з британською фірмою Metrokane.

Одним з різновидів важільних штопорів є професійний «коркотяг сомельє», в ньому важіль створюється завдяки упору, який ставиться на шийку пляшки.

Обертальні[ред. | ред. код]

У них корок виймається обертанням ручки. Після того, як спіраль входить у корок до самого кінця, обертання продовжується в протилежному напрямку і корок виймається з горлечка пляшки.

Колекціонування[ред. | ред. код]

Дональд Булл, автор книги «Велика книга штопорів», має колекцію, яка складається з 4000 експонатів. Ціна на деякі коркотяги може сягати декількох тисяч доларів. Так, штопор 1842 року був проданий на аукціоні за 31280 доларів.

Виробники штопорів[ред. | ред. код]

Інші пристрої[ред. | ред. код]

Окрім штопора, для відкорковування пляшок також використовують вилкові відкривачки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Штопор // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Коркотяг // Словник синонімів української мови. synonyms_uk.enacademic.com. 2014. Архів оригіналу за 26 грудня 2017. Процитовано 10 грудня 2017.
  3. Коркотяг // Словоформи. Орфографічний словник. www.slovnyk.ua. Процитовано 10 грудня 2017.
  4. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2012. — Т. 6 : У — Я / укл.: Г. П. Півторак та ін. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.