Шумотрон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шумотро́н — ЛБХ-генератор з запізнілим зворотним зв'язком. Запропонований радянським вченим В.Я. Кісловим[1][2]. Шумотрон став першим НВЧ-генератором потужних шумових сигналів (білого шуму).

Використовується в системах постановки радіоперешкод і в системах радіоелектронної боротьби (РЕБ). У СРСР застосовувався для глушіння іноземних радіомовних станцій (див. статтю Ворожі голоси).

Інше значення терміна[ред. | ред. код]

У більш широкому сенсі шумотроном іноді називають будь-який генератор перешкод, побудований на будь-які елементній базі. Відомі шумотрони для наведення перешкод на працюючі диктофони та інші пристрої звукозапису, шумотрони для придушення мобільного зв'язку, сигналів системи глобального позиціонування GPS і т.д.

Одна з російських фірм в даний час 2007 виробляє лінійку подібних приладів з назвою «Шумотрон».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Д.И. Трубецков, С.П. Кузнецов, Н.М. Рыскин, А.Е. Храмов: Сложная динамика распределенных нелинейных систем сверхвысокочастотной электроники[недоступне посилання з травня 2019](рос.)
  2. Кислов В.Я., Теоретический анализ шумоподобных колебаний в электронно-волновых системах и автогенераторах с запаздыванием, in: Лекции по электронике СВЧ и радиофизике. 5-я зимняя школа-семинар) Кн. 5, Саратов: Издательство Саратовского университета, 1981(рос.)