Щастя (фільм, 1934)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щастя
Le Bonheur
Жанр драма, мелодрама
комедія
Режисер Марсель Л'Ерб'є
Сценарист Мішель Дюран (I), Марсель Л'Ерб'є
На основі п'єси Анрі Бернштейна
У головних
ролях
Габі Морле
Шарль Буає
Мішель Симон
Оператор Гарі Стредлінг (старший)
Композитор Біллі Колсон
Художник Гі де Гастін
Кінокомпанія Pathé-Natan
Тривалість 100 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 1934
Дата виходу 8 лютого 1935 (Париж)
IMDb ID 0145682

«Щастя» (фр. Le Bonheur) — французький кінофільм 1934 року, поставлений режисером Марселем Л'Ерб'є за однойменною п'єсою Анрі Бернштейна[fr].

Передісторія[ред. | ред. код]

У 1934 році Марсель Л'Ерб'є вів переговори з Шарлем Бойє про створення фільму про актора Едмунда Кіна, але Бойє, чия кар'єра на той час коливалася між Францією та Голлівудом, наполягав на тому, що хоче екранізувати п'єсу Бернстайна "Щастя", в якій він нещодавно зіграв на паризькій сцені. Права на п'єсу належали компанії Pathé-Natan, яка також мала контракт з Габі Морлей, улюбленою актрисою як Бойє, так і Л'Ерб'є на іншу головну роль.[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Талановитий карикатурист Філіп Лючер (Шарль Буає) стріляє в кінозірку Клару Стюарт (Габі Морлей) на виході з мюзик-холу, але лише ранить її. На суді він пояснює, що через свої анархістські і антисуспільні переконання хотів вчинити замах, який би наробив якомога більше галасу. Оскільки найбільшою славою в наші дні користуються спортсмени і кінозірки, йому, за його словами, довелося вибирати жертву з цих двох категорій. Клара бере слово і у вкрай награній, заздалегідь вивченій промові просить помилувати винного. Лючера це глибоко засмучує, він звинувачує Клару в тому, що вона «користується людською дурістю». Вона тут же зізнається, що вивчила свою промову заздалегідь, і знову благає помилувати Лючера, цього разу — з абсолютно незграбною щирістю. Вона навіть просить, щоб звинуваченого передали їй на поруки.

Лючера засуджують на кілька місяців в'язниці. Клара думає тільки про нього і розлучається з чоловіком. Того ранку, коли Лючер виходить з в'язниці, Клара зустрічає його і відвозить до себе. Лючер зізнається, що був закоханий в неї ще до замаху: саме тому він схибив. Будучи присутнім інкогніто на зйомках її нового фільму, Лючер не знає, що в основу фільму покладена їх історія, бо Клара не стала йому в цьому зізнаватися.

В ролях[ред. | ред. код]

 Актор   Персонаж 
Габі Морле Клара Стюарт
Шарль Буає Філіп Лючер
Мішель Симон Ноель Мальпіаз
Жак Катлен Жофруа де Шабре
Полетт Дюбо Луїза
Жан Тулю метр Бальбан
Жорж Молуа
Анрі Рішар
Леон Арвель
П'єр Фіналі
Жан Маре журналіст

Посилання[ред. | ред. код]

  1. NHO, Yunchae (31 грудня 2019). Expressions du mouvement incontrôlable des parties du corps : la tête me tourne et j’ai la tête qui tourne. Societe Coreenne d'Enseignement de Langue et Litterature Francaises. Т. 67. с. 107—133. doi:10.36747/ellf.2019.12.67.107. ISSN 1226-3400. Процитовано 10 січня 2023.