Щит Ахіллеса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щит Ахілла, інтерпретація Анджело Монтічеллі, близько 1820 р.

Щит Ахілла — у давньогрецькій міфології — щит, який майстерно викував Гефест для Ахілла перед битвою з Гектором. Цей щит додавався до обладунків, був прикрашений зображеннями різних міфічних персонажів, краєвидами та сценами з життя греків. Детальний опис щита міститься в Іліаді Гомера.

Опис щита, виготовленого Гефестом для Ахілла, став у давнину об'єктом наслідування.Наприклад, в невеликій поемі Гесіода під назвою "Щит Геракла", де описується боротьба Геракла з Кікном, наслідується опис щита Ахіллеса з вісімнадцятої пісні Гомерової "Іліади". В "Енеїді" Вергілія описується щит, виготовлений Вулканом для Енея на прохання його матері Венери.[1]

Російський дослідник Олександр Зайцев пише про щит Ахіллеса:

Неодноразові спроби уявити схематично розташування зображень, що описуються Гомером, не привели до переконливого результату, і в нас немає підстав думати, що Гомер описує якийсь реально існуючий художньо оздоблений щит: перед нами плід поетичної уяви.[1]

Переносно щит Ахілла — неперевершений мистецький твір, який показує життя у давній Греції.

Спорядження Ахілла[ред. | ред. код]

Ахілл, або Ахіллес, був видатним воїном, який любив і цінував зброю. Бог Гефест виготовив для нього блискучий панцир, оздоблений шолом із золотим гребенем і наголінники з гнутого олова. До них додавався майстерно зроблений щит. Його складали п'ять шарів шкіри, котрі покривали три кільця з міді й олова, вкладених одне в одне. На самому щиті Гефест помістив зображення, прикрашені золотом і сріблом. На зворотному боці знаходився посріблений ремінь.[2]

Оздоблення[ред. | ред. код]

На щиті зображались:

  • Небо: сонце, повний місяць і сузір'я, зокрема Плеяди, Велика Ведмедиця та Оріон.
  • Міста: в першому — мирне життя — весілля та розваги, музиканти, засідання суду; в другому — битва — Арей і Афіна Паллада йшли на чолі війська. Воїни потрапляли в засідку, а вбитих тягнула з поля бою Смерть.
  • Золота нива: ним ішли орачі, ведучи запряжених волів, чоловік подавав їм келих вина, коли ті завертають в кінці ріллі. Далі зображалися жнива та забій бика в жертву, м'ясо котрого потім їдять землероби.
  • Виноградник: юнаки й дівчата несли кошики з гронами винограду, хлопчик поряд грав на формінзі.
  • Череда биків: із золота й олова, вони ішли до річки в супроводі пастухів і дев'ятьох собак. На череду нападали два лева, котрі вполювали одного з биків, поки пастухи з собаками поспішали на порятунок.
  • Пасовище: розташоване в долині з хлівами, куренями та кошарами; ним ішла отара овець.
  • Танець: юнаки в хітонах, зі срібними ножами, і дівчата в легкій одежі, у вінках, танцювали, взявшись за руки. Біля них грав на формінзі співець і стрибали два скомороха.
  • Океан: могутні хвилі знаходились на краях щита.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Примітки Олександра Йосиповича Зайцева в книзі Гомера “Илиада”. — Л.: Наука, 1990. [2545]
  2. а б Гомер. Іліда. Пісня вісімнадцята: приготування зброї. 468—608.

Література[ред. | ред. код]