Щодня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щодня
Everyday
Жанр драма
Режисер Майкл Вінтерботтом
Продюсер Ендрю Ітон
Джош Гаймс
Мелісса Перментер
Сценарист Лоуренс Кор'ят
Майкл Вінтерботтом
У головних
ролях
Джон Сімм
Ширлі Гендерсон
Оператор Шон Боббіт
Композитор Майкл Лоуренс Наймен
Монтаж Мегс Арнолд
Пол Монаген
Кінокомпанія Channel 4
Дистриб'ютор Channel 4 і Netflix
Тривалість 86 хв.
Мова англійська,
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2013
Дата виходу 18 січня 2013
IMDb ID 1037223
everyday-cinema.com

Щодня (англ. Everyday) — британський драматичний фільм 2013 року режисера Майкла Вінтерботтома. У головних ролях знялися Джон Сімм та Ширлі Гендерсон. На Стокгольмському кінофестивалі 2012 року фільм отримав приз ФІПРЕССІ. Спочатку фільм планувалося назвати «Сім днів», потім «Тут і там», і зрештою він отримав назву «Щодня».

Сюжет[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Офіційний трейлер фільму (англ.)

У фільмі розповідається історія однієї сім'ї, що опинилася розділеною на тривалий час.

Єн (Джон Сімм) — потрапляє у в'язницю за контрабанду наркотиків. Весь фільм побудований на тому, що сім'я продовжує жити, а діти поступово дорослішають без батька. Його ж життя полягає у тому, щоб дочекатися чергового візиту рідних до в'язниці.

У фільмі немає стрибків у часі, флешбеків тощо, проте зміна персонажів помітна одразу. Тут немає також і визначних подій, показано просто поступовий плин часу: Карен (Ширлі Гендерсон) працює у крамниці та барменом у рідному містечку в Норфолку, четверо дітей ходять у школу.

Час від часу Карен водить дітей на прогулянки до моря. Кетрін (менша донька) починає розмовляти, Шон (менший син) постійно б'ється, коли хтось погано каже про його батька, Роберт (старший син) починає красти, а у Стефані (старша донька) з'являється хлопець. Карен теж заводить інтрижку із другом сім'ї. І все це відбувається без участі Єна. Згодом йому починають давати звільнення на один день, які він проводить із сім'єю.

Єн виходить на свободу, життя входить у нормальне русло. Карен зізнається у зраді і після першої бурхливої реакції Єн все-таки пробачає її. Фільм завершується тим, що сім'я у повному складі прогулюється по пляжу.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм знімався каналом Channel 4[1] протягом 5 років у 20072012 в режимі реального часу. Завдяки цьому режисер добивається реалістичного зображення: дорослішання акторів відбувається природним шляхом, у тому числі четверо дітей зіграні у фільми одними і тими самими дітьми, які, до того ж, є рідними братами і сестрами у житті. Втім, чистого знімального часу було декілька тижнів. Усі зйомки відбувалися двічі на рік: на Різдво, оскільки у цей час можна було легко домовитися з усіма акторами, та влітку для контрасту.[2].

Зйомки проходили у трьох реальних в'язницях із реальними охоронцями та в'язнями.[3].

Прем'єра фільму відбулася на фестивалі Telluride Film Festival 3 вересня 2012.[4] 8 вересня його показали на фестивалі у Торонто[5]. На фестивалі у Стокгольмі стрічка здобула премію FIPRESCI. Прем'єра на телебаченні відбулася 15 листопада[6], а в кінотеатри фільм випустили 18 січня 2013[7].

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм здобув позитивні відгуки критиків. Пітер Бредшоу у The Guardian написав: «Це гуманістична, оптимістична картина, яка має багато спільного із роботами Робера Гедіґйо та Кена Лоуча, і це ще один режисерський успіх Майкла Вінтерботтома»[8]

На сайті Лондонського кінофестивалю фільму було дано таке резюме: «Як і інші гіпер-реалістичні роботи Майкла Вінтерботтома, „Щодня“ поступається багатьом художнім драмам у насиченості дій, але, тим не менш, це зворушливе кіно, яке, без сумніву, залишить слід у вашому серці».[9]

На сайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 6,3 та 71% позитивних рецензій.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 січня 2013. Процитовано 20 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Michael Winterbottom's 'Everyday' is a prison drama that was worth doing time for. Launching Films. independent.co.uk. Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 20 січня 2013.
  3. How did Channel 4's Everyday film a real family in a real prison over five years?. Launching Films. radiotimes.com. Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 20 січня 2013.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 травня 2013. Процитовано 20 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 серпня 2012. Процитовано 20 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 січня 2014. Процитовано 20 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. UK Film release schedule - past, present and future. Launching Films. Film Distributors' Association. Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 20 січня 2013.
  8. Everyday – review. empireonline.com. 17 січня 2013. Архів оригіналу за 20 січня 2013. Процитовано 20 січня 2013.
  9. London Film Festival 2012: Everyday Review. empireonline.com. 25 жовтня 2012. Архів оригіналу за 11 лютого 2013. Процитовано 20 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]