Що сталося з Бебі Джейн?

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Що сталося з Бебі Джейн?
What Ever Happened to Baby Jane?
Жанр фільм жахів, трилер, драма
Режисер Роберт Олдріч
Продюсер
Сценарист
На основі What Ever Happened to Baby Jane?d
У головних
ролях
Оператор Ернест Хеллер
Композитор Френк Де Вол
Монтаж Майкл Лучіано
Художник
Кінокомпанія Warner Brothers
Дистриб'ютор Warner Brothers і Netflix
Тривалість 134 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1962
Кошторис $1,025,000
Касові збори $9,000,000
IMDb ID 0056687
CMNS: Що сталося з Бебі Джейн? у Вікісховищі

Що сталося з Бебі Джейн? (англ. What Ever Happened to Baby Jane?) — американський фільм жахів режисера Роберта Олдріча 1962 року, за однойменною новелою Генрі Фаррела.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сестри Гадсон, Джейн і Бланш, — старіючі актриси, які мешкають у старому маєтку у Лос-Анджелесі. Джейн була розпещеною і зіпсованою зіркою водевілю, відомою як Бебі Джейн, але з віком її кар'єра пішла на спад. Дівчинкою, Бланш жила в тіні її слави, але, ставши дорослою, досягла надзвичайного успіху в кіно, проте допомогти сестрі продовжити кар'єру на великому екрані не змогла, оскільки та багато пиячила, а поведінка її було занадто ексцентричною. На вершині своєї слави у кіно Бланш постраждала внаслідок нещасного випадку, причиною якого, очевидно, була Джейн. З цього моменту сестри жили у стані взаємної ненависті в товаристві служниці. Коли Джейн дізнається, що її прикута до інвалідного візка сестра збирається продати маєток і помістити її в санаторій, вона починає тероризувати Бланш. Вдається до допомоги Едвіна Флегга, молодого піаніста, знайденого за оголошенням, який, як вона сподівається, зможе сприяти їй. Щоб повернутися до водевілю, їй треба позбутися каліки. Піаніст погоджується, бо сподівається заробити на цьому гроші, необхідні, щоб позбутися від опіки надто турботливої матусі. Напруга постійно наростає, розкручується пружина обставин, насильство породжує нове насильство, ефект досягається вмілим нагнітанням саспенса в найкращих традиціях Гічкока. Картина оживила кар'єри обох зірок.

У ролях[ред. | ред. код]

Відмінності від новели[ред. | ред. код]

У книзі у Джейн — темне каштанове волосся, з легким червонуватим відтінком, у той час як у фільмі Джейн — явно блондинка. Бланш описана, як «блондинка з закопченими очима», хоч у фільмі вона — брюнетка. Також, служниця Ельвіра Стітт у книзі названа Едною. У свою чергу, новела має більш темний і страшний тон, ніж фільм. Велика частина сцен в новелі відбувається пізно ввечері або вночі, а більшість сцен у фільмі розгортається в денний час. Катування Бланш з боку Джейн у книзі куди більш витончені і жорстокі.

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

У 2003 році Бебі Джейн Хадсон зайняла 44-е місце серед 100 найкращих лиходіїв американського кіно у списку Американського інституту кіномистецтва. Фільм так само включений Стівеном Кінгом у свій список 100 найбільш значних картин жанру жахів з 1950 по 1980-й рік.

Номінації на премії[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]