Юй Сінь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юй Сінь
Ім'я при народженні 庾信
Народився 513(0513)
Цзянлінь
Помер 581(0581)
Національність китаєць
Діяльність поет, дипломат
Знання мов китайська[1]
Батько Юй Кенжень
Діти 3 сини

Юй Сінь (*513 — †581) — китайський дипломат та поет часів династій Лян та Північне Чжоу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із заможної та аристократичної родини Сінь. Народився у столиці династії Лян — Цзянліні (сучасна провінція Хубей). Син Юй Кенженя, чиновника центрального уряду. Отримав гарну освіту. У 528 році входить до почту сина імператора. Незабаром був прийнятий на державну службу. Про його діяльність в цей період мало відомостей. у 545 році призначається заступником очільника однієї з провінцій на півночі держави Лян. У 552 році брав участь у змові проти впливового сановника Хоу Цзина. У 554 році як посла Юй Сіня було відправлено до імператора династії Західна Вей щодо укладання мирної угоду, проте не мав успіху.

Після розгрому у 557 році династії Лян, війська Західної Вей захопили Юй Сіня та відправили до Чан'аня. Згодом він звільняється та перебирається до держави Північна Чжоу. Тут успішно служить імператорам Мін-ді та У-ді. У 581 році тесть імператора Сюань-ді — Ян Цзянь (засновник династії Суй) — влаштував заколот. Під час нього загинув Юй Сінь та його сини.

Творчість[ред. | ред. код]

Складав вірші у жанрі фу, поєднуючи різні стилі, так звану північну та південну форми. Найбільш відомими творами Юй Сіня є «Рапсодія про сумні скарги Півдня», «Весна», «Гори».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cutter, Robert Joe (1989). The Brush and the Spur: Chinese Culture and the Cockfight (Illustrated ed.). Chinese University Press. pp. 45-49. ISBN 978-962-201-417-6.
  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.