Юліан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юліан
Особове ім'я
Стать чоловіче ім'я
Походження латинське
Чоловіча форма Юліан
Жіноча форма Юліана, Юліанія
Похідні прізвища Ульянов, Ульяничев, Ульяненко
Інші форми Юлько, Юлянчик, Юлян, Улян
Іншими мовами:
Див. розділ
Пошук статей
у Вікіпедії
які починаються з імені
містять ім'я

CMNS: Юліан у Вікісховищі

Юліа́н[1] — українське чоловіче ім'я латинського походження, лат. Julianus «юліанський» — присвійний прикметник до лат. Julius («Юлій»).

Існує варіант написання цього імені — Улян, від якого походять прізвища Ульянов, Ульяничев та Ульяненко. Існує також і жіноча форма цього імені: Юліанія (Уляна).

«Там гарячого, як свіжа рана,
Тувіма спізнав я Юліана»

Максим Рильський

Походження[ред. | ред. код]

Ім’я Юліан є похідним ім’ям від імені Юлій, яке дослівно означає «з роду Юліїв» або ж «юліанець», тобто прихильник партії Юлія Цезаря. Римське родове ім’я Julius / Iulius мали римські консули, трибуни, а також імператор Гай Юлій Цезар.

Від імені Юлій походить назва літнього місяця липня, (лат. Julius) — «липневий». Місяць «липень» названий на честь імператора Юлія Цезаря — «місяць Юлія (Цезаря)».

Грецькою мовою назва місяця липня звучить як «Іулій», саме в такому вигляді воно зустрічається в церковних книгах, і саме з Візантії це ім’я з’явилося на Русі. З грецької мови ім’я Юліан перекладають як «кучерявий», «хвилястий», «пухнастий».[2]

В Україні[ред. | ред. код]

У українській мові ім’я Юліан має народний варіант вимови — Юліан, більш сучасне або ж розмовне вимова — Улян. Саме від цього імені відбулася прізвище Ульянов. Ім’я Іулій є застарілою формою чоловічого імені Юлій, родинного імені для Юліана.

Наголос в імені Юліан може бути як на останній, так і на перший склади. Від імені Юліан утворено жіноче ім’я Юліана, від імені Юлій — Юлія, а від Юліана — Уляна (Юліанія).[2]

Іменини[ред. | ред. код]

Варіанти імені Юліан.[ред. | ред. код]

Юлько, Юлясь, Юльчик, Юлянчик, Юлі, Юліке, Юлік, Юлек, Юлда, Юл, Юлі, Джуліанетто, Джуліаніно, Джуліанелло,Юляш,Юаньчик

Іншомовні аналоги[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скрипник Л. Г., Дзятківська Н. П. Власні імена людей. Словник-довідник — за ред. В. М. Русанівського; НАН України, Ін-т мовознав. ім. О. О. Потебні. — 3-тє вид., випр. — К. : Наукова думка, 2005. — 334 с., ілюстр. — Бібліогр.: C. 96. — ISBN 966-00-0550-4.
  2. а б Значення імені Юліан українською мовою. zogo.info (укр.). Архів оригіналу за 1 лютого 2018. Процитовано 31 січня 2018.

Див. також[ред. | ред. код]