Юніон (телерадіокомпанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ТРК «Юніон»український регіональний телеканал, що мовив на території Донецької області. Зараз перебуває під повним конролем "ДНР"

Юніон
Телерадіокомпанія «Юніон»
Країна  Україна
Зона мовлення  Донецька область, кабельне телебачення, інтернет
Час мовлення Цілодобово
Мова мовлення Російська мова
Центр керування

 Макіївка (2001 - 2013)

 Донецьк (2013 - 2014)
Формат
зображення
4:3 SDTV (2001-2014)
Тематика каналу Інформаційно-пізнавальна
Дата початку
мовлення
2001
Дата кінця мовлення Серпень 2014
Причина закриття Захоплення бойовиками «ДНР»
Аудиторія ~ 3 мільйони глядачів
Засновник Олександр Степанович
Керівник(и) Захарченко Наталія Юріївна
Ранні назви «Оріон»
Слоган «Час настав!» (рос. «Время пришло!»)
Сайт union.ua

Історія телеканалу[ред. | ред. код]

Телерадіокомпанія «Юніон» була створена в 2001 році, розпочавши мовлення з міста Макіївки

Мовивши з Макіївки, «Юніон» поширював свій сигнал, розташовуючись на 25-му дециметровому каналі, на більшу частину території Донецької області.

За підсумками 2009 року «Юніон» посів 13 місце серед 42 загальнонаціональних каналів, що мовили в Донецькій області.

У 2012 році ТРК «Юніон» став переможцем Національного конкурсу «Благодійна Україна» у номінації «Благодійник: малий бізнес (в тому числі фізична особа — підприємець)».[1]

18 червня 2013 року розпочав тестове мовлення у цифровому наземному ефірі в Донецьку.

28 червня 2013 року розпочав повноцінне ефірне цифрове мовлення в Донецьку на 29 ТВК та в Торезі (Чистякове) на 52 ТВК.

Одночасно з початком мовлення в цифровому ефірі канал остаточно переїхав до Донецька в нову студію, залишивши в Макіївці тільки невеликий корпункт і ефірний аналоговий передавач для мовлення на 25 ТВК.[2]

4 березня 2014 року - самопроголошений "губернатор" Донецької області Павло Губарєв публічно висловив загрозу захоплення телерадіокомпаній "Юніон" і "Донбас".

28 квітня 2014 року - сепаратисти захопили донецький телецентр, вимкнувши всі українські загальнонаціональні канали, в тому числі і місцеві донецькі, серед яких - «Юніон».

8 травня 2014 року представники так званої «ДНР» взяли "під охорону" будівлю телекомпанії, передавши звернення, в якому йдеться про прийняття «Радою Депутатів ДНР» рішення про взяття під повний контроль телекомпанію «Юніон».

25 травня 2014 року до офісу «Юніон» знову увірвалися озброєні люди, вимагаючи поставити в ефір прапор так званої «Донецької народної республіки» і змінити редакційну політику.

7 липня 2014 року редакція телеканалу заявила про хакерську атаку і злом електронних ресурсів посібниками терористів

У серпні 2014 року телеканал був остаточно захоплений озброєними людьми, членами терористичної організації «ДНР», що призвело до припинення роботи каналу [3]

Про телеканал[ред. | ред. код]

Телеканал «Юніон» - перший інформаційно-пізнавальний телеканал, мовивший на території Донецької області.

Він висвітлював усі сфери життя Донбасу.

Новинна служба телеканалу надавала мешканцям Донецької області можливість щодня отримувати оперативну, достовірну та якісну інформацію.

Завдяки корпунктам, розташованим у Донецьку, Маріуполі, Слов'янську, Горлівці та Покровську (Красноармійську), до інформаційної служби телеканалу «Юніон» оперативно надходили новини та повідомлення про всі події Донецької області.

На телеканалі «Юніон» активно розвивався спортивний напрямок. В ефір постійно виходили 4 телепроєкти, періодично - прямі трансляції з масштабних спортивних змагань.

Також до структури телеканалу «Юніон», у якості окремого проекту, входив інформаційний портал UNION.UA.

Покриття[ред. | ред. код]

«Юніон» мав покриття у всіх великих містах області, серед яких Донецьк, Маріуполь, Макіївка, Горлівка, Єнакієве, Авдіївка, Харцизьк, Ясинувата, Іловайськ, Зугрес. Також телеканалом укладено договори з більшістю кабельних операторів області, завдяки чому канал був доступний у важкодоступних населених пунктах регіону. Потенційна аудиторія телерадіокомпанії — 3 мільйони телеглядачів[4]

Місто Аудиторія ТРК (чол.) % аудиторії каналу від усього населення міста населення
загалом 754 501 40 1 866 000
Донецьк 406 536 40 998 000
Макіївка 227 888 58 390 000
Горлівка 30 439 10 292 000
Єнакієве 38 298 37 104 000
Харцизьк 51 340 80 64 000

Авторські проекти[ред. | ред. код]

На телеканалі є 10 авторських проектів. За призначенням усі вони різні, серед них є інформаційно-аналітичні, пізнавальні й розважальні програми, криміналістичні. Найбільший рейтинг має програма новин «Панорама», що виходить щодня в прямому ефірі.

Панорама[ред. | ред. код]

Основна програма новин телеканалу. Служба новин «Юніону» пропонувала телеглядачам інформацію про останні події Донбасу у сфері політики, економіки, культури і спорту. Програма виходила в ефір о 17.30, 19.30 і підбивала підсумок дня о 20.30.

Місцевий час[ред. | ред. код]

Інформаційно-аналітична програма, що виходила щотижня. Ціль програми — підбити підсумки минулого тижня, проаналізувати останні найбільш значимі події в житті регіону. Основний час програми приділяється соціально-економічному життю регіону.

Віч-на-віч[ред. | ред. код]

Ток-шоу з ухилом на соціально-економічні питання регіону. У прямому ефірі по телефону глядачі могли задавати свої питання учасникам програми, збільшуючи інтерес до обговорюваної теми.

Спорт.DN[ред. | ред. код]

Спортивні новини регіону й країни, які виходили щотижня по понеділках. У програмі використаються репортажі зі стадіонів і арен Донецької області, інтерв'ю спортсменів і спортивних функціонерів. Проект має кілька рубрик: «Школа спорту», «Персона» тощо.

Камера[ред. | ред. код]

Єдина криміналістична передача на телеканалі, має один з найвищих рейтингів. У рубриці «Крутий поворот» розповідається про великі ДТП на дорогах області, про правила проходження техогляду, про правила дорожнього руху й про страховку автомобілів. Про вбивства, діяльність злочинних угруповань, крадіжки, розбої та грабежі розповідається в рубриці «Справа №». Найцікавіші частини програми — 2 рубрики «Школа виживання» і «Правила життя». У них приділяється увага самозахисту людини від нападів, крадіжок, пожеж.


Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт Асоціації благодійників України. Архів оригіналу за 13 березня 2016. Процитовано 29 березня 2013.
  2. Телеканал «Юнион» готов к новому сезону[недоступне посилання] ; за адресою: місто Донецьк, проспект Титова, 15а. (біля Донбас Арени)
  3. ТРК «Юніон» запевняє, що компанія не мовить на підконтрольній «ДНР» території. detector.media (укр.). 3 березня 2016. Процитовано 17 лютого 2021.
  4. Офіційний сайт ТРК "Юніон". Про компанію. Архів оригіналу за 28 квітня 2012. Процитовано 6 червня 2010.