Юре Пеліван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юре Пеліван
Народився 1 грудня 1928(1928-12-01)
Ливно, Боснія і Герцеговина
Помер 18 липня 2014(2014-07-18) (85 років)
Спліт, Хорватія
Поховання Ловринацd[1]
Країна  Боснія і Герцеговина
Діяльність політик, економіст
Посада прем'єр-міністрів Боснії і Герцеговиниd
Партія Хорватська демократична співдружність Боснії і Герцеговини

Юре Пеліван (нар. Лівно, Королівство сербів, хорватів і словенців — пом. 18 липня 2014, Спліт, Хорватія) — югославський боснійсько-хорватський державний діяч, голова Виконавчої ради, прем'єр-міністр Боснії і Герцеговини (1990—1992).

Життєпис[ред. | ред. код]

Довгий час займав різні пости у виконавчій владі Соціалістичної Республіки Боснії і Герцеговини, протягом десяти років очолював філію Національного банку в Лівно. Потім — директора департаменту, заступник голови і голова Національного банку Соціалістичної Республіки Боснії і Герцеговини. У 1990 р вступив в Хорватську демократичну співдружність Боснії і Герцеговини і після перемоги на виборах у тому ж році коаліції національних партій був призначений головою Виконавчої ради Соціалістичної Республіки Боснії і Герцеговини. На цій посаді, пізніше перейменованої в прем'єр-міністра, знаходився до листопада 1992

У цей період розпочався процес розпаду Югославії, що супроводжувався військовими зіткненнями. Фактична втрата влади кабінетом Пелівана була пов'язана з втратою адміністративного контролю над районами, переважно населеними сербами і хорватами. Водночас Алія Ізетбегович де-факто створив паралельний уряд на чолі з Еюпом Ганич. Одночасно загострилися його стосунки з військовими на чолі з Сефером Халиловичем.

У 1996 р він був призначений членом Ради директорів Центрального банку Боснії і Герцеговини. брав участь в переході країни на євро. У 2005 р став членом Комітету з аудиту Центрального банку. У жовтні 2007 р пішов у відставку і переїхав на місця проживання в хорватський Спліт.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://lovrinac.hr/trazilica-pokojnika/