Яка існуЄ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яка існуЄ
Основна інформація
Жанр рок, поп-рок, рок-романс, український рок
Роки з 2002 по сьогодні
Країна Україна Україна
Місто Львів
Мова українська
Склад Тарас Терлецький
Сергій Соколов
Назар Погорлецький
Андрій Сніцарчук
Колишні
учасники
Віталій Літягін
Олександр Шелест
Володимир Возняк
Роман Ліщинський
Віталій Кухарський
Павло Ільницький
Сергій Юрович
Відзнаки Снікерс Урбанія - Приз глядацьких симпатій, Фестиваль "Гніздо" - гран прі
yakaisnue.com

Яка існуЄ у Вікісховищі

Яка існуЄ — український рок-гурт, заснований 2002 році вокалістом та гітаристом Тарасом Терлецьким. Стиль "Яка існуЄ" зазвичай визначають як рок та поп-рок. Музика гурту поєднує романтичні та соціальні тексти з гітарними аранжуваннями.

Історія[ред. | ред. код]

Колектив, створився наприкінці 2002 року у Львові. Перший концерт відбувся 25 січня 2003-го у культовому клубі “Лялька”. З того часу гурт «Яка існуЄ» виступиє у багатьох клубах, на сценах українських та міжнародних музичних фестивалів, записує альбоми, створив власну студію звукозапису та інтернет-сайт.

Одними із перших учасників майбутньої «ЯЄ» окрім Тараса Терлецького стали Віталій Літягін (клавішні) та Сергій Юрович-Шкред (бас).

Саме Сергій Юрович запропонував назвати гурт «Яка існуЄ». Гурт якраз готувався до свого першого виступу і досі не мав назви. Хлопці, які зібрались, мусіли швидко вирішити, як презентувати гурт на людях перед своїм першим концертом і саме тоді Шкред сказав — «Яка існуЄ». І так була названа група.

Наступним до гурту приєднався друг Тараса Терлецького, автор пісень та гітарист Сергій Соколов. Саме цей кістяк “Яка існуЄ” буде концертувати аж до 2008 року та створить одні з найвдаліших треків.

Опісля для концертних виступів в гурт приходить ударник Олександр Шелест та гітарист Роман “Малмстін” Ліщинський.

Перші репетиції гурту відбувалися в квартирі Тараса Терлецького де і було прийнято рішення про необхідність запису альбому на професійній студії.

Пошуки такої студії привели “Яка існуЄ” на СП “Студія Лева”, де в свій час над своїми першими дисками працювали “Скрябін”, “Океан Ельзи”, “Руслана”.

Альбом записувався протягом чотирьох місяців та був названий “Емоції”. Під час запису альбому у гурті змінився ударник та гітарист. А саме прийшли місце Романа Ліщинського посів Володимир Возняк, а Олександра Шелеста замінив Віталій Кухарський. Процес створення треків на студії, а не в репетиційці призвів до створення власної. Згодом, вже на власній студії “UP!records”, окрім роботи над своїм новим альбомом, учасники гурту почали працювати над записом інших виконавців. Зі стін цієї студії вийшла у світ пісня «Падає листя», яка потрапила в ефіри понад 50-ти радіостанцій України завдяки власній радіророзсилці, а також ФДР-рекордс та “Навсі100.com”.

Першим серйозним фестивалем для колективу стали «Таврійські ігри — 2004». Після цього фестивалю були ще Тарас Бульба 2004 року. На Тарасі Бульбі гурт замітила молода та талановита режисер та менеджер Орися Шулим. З того часу організацією концертів зайнялася саме Орися.

На початку 2005 року у колектив приходить гітарист Юрій Смірнов та ударник Віталій Кухарський.

Свій перший концертний міні-тур гурт організував у квітні-травні 2005 року. Він охопив 3 клуби, сцену Таврійських ігор та святковий концерт на великій сцені до 749-річчя ріного Львова. Тиждень учасники колективу провели у поїздах та автобусах, подолавши близько 3000 км. Далі були фестивалі Гніздо, Снікерс-урбанія та інші.

Одним з найкращих засобів популяризації музики «Яка існуЄ» стала всесвітня мережа. Завдяки їй про гурт дізналися далеко за межами України. На e-mail «Яка існуЄ» та в гостьову сайту писали, наприклад з Австралії, Португалії, Узбекистану. Про гурт вийшла стаття у “Times”.

Дебютний кліп на пісню “Падає листя”, датований 2005 роком, складався з уривків концертних виступів колективу. Це відео зняте до епохи Youtube потрапило на екрани багатьох українських регіональних телерадіокомпаній та навіть прорвалося у відеоротацію за океаном, отримавши дость високу оцінку каліфорнійських телевізійників, мовляв: «бо має оригінальну думку та почуття прекрасного».

Опісля туру, гурт опиняється без гітариста та ударника. В такому складі був відзнятий кліп “Зачекай”.

Креатив ідеї цього відео, запропонований режисером та менеджером гурту Орисею Шулим — змоделювати оселю просто неба, підкресливши стан людської душі пейзажами закинутого піщаного кар'єру, порослого червоними маками. Самі зйомки відбувались у екстремальних умовах: цілий день на відкритому просторі під час липневої спеки. Усі отримали опіки, а дехто навіть тепловий удар. Оператором став друг колективу, став - Юрій Данкевич.

Після “Зачекай” у складі групи знову з’являється ударник - Назар “Рембо” Погорлецький. Цей ударник принесе в гурт специфічне звучання та на довго закріпиться в основному складі.

Третій кліп (пісня «Де ти?») успадкував екстремалізм від попередньої роботи: грудень, мокрий сніг, сильний вітер та дах багатоповерхівки. Знімальна група теж не зазнала змін - Орися Шулим та Юрій Данкевич, якому допомагав Стас Безгінський. У головній ролі окрім музикантів відзнялася львівська афрфістка Іванна Гетто.

Нажаль, кліп на пісню “Не клич мене” про долю емігрантів так і не побачив світ, не зважаючи на вже відзнятий матеріал.

Після 2008 року “Яка існуЄ” іде у творчу відпустку. Частина учасників створює сайд-проєкт нью-метал гурт Sample Rate, який проіснував до 2012 року.

Після 2012 року студія “UP!records” була переіменована в Sample Rate Audio Production.

У 2013 році клавішник гурту Віталій Літягін, вирішує продовжувати творчий шлях у власній студії, як саунд-продюсер переважно поп-проєктів та завершити свою діяльність у “ЯЄ” остаточно. З ним же зі студії та колективу іде гітарист “ЯЄ” та “Sample Rate” - Павло Ільницький, який створює власниу проєкт Paulman джазового спрямування.

Але у 2024 році Тарс Терлецький та Сергій Соколов вирішують повернути “Яка існуЄ” з довгої відпустки та повністю відновлюють діяльність колективу з Назаром “Рембо” Погорлецьким. До хлопців в ролі басиста приєднається відомий актор та військовослужбовець, засновник львівського гурту "РБГ" та багаторічний друг - Андрій Сніцарчук.

Зараз “Яка існуЄ” можна знайти у Facebook, Instagram, TikTok, відкрито канал в YouTube.

Виходять у світ після ремастерингу альбом “Емоції”, сингл та альбом “Падає Листя”, які включають в себе давно відомі прихильникам пісні.

Готується до виходу нова платівка гурту, що по словам музикантів буде включати більше десяти треків.

В одному з коментарів під сторіз в Інстаграм музиканти прочитали : “Яка існуЄ” - історія тільки почнається”

Дискографія[ред. | ред. код]

  • «Емоції» (студія Лева, Львів 2004)(Remastering 2024)
  • Сингл "Падає Листя" (2006)
  • Альбом "Падає Листя" (2006-2012) (Remastering 2024)

Кліпи[ред. | ред. код]

  • Де ти
  • Падає листя
  • Зачекай

Учасники[ред. | ред. код]

  • Тарас Терлецький — Сонграйтер, продюсер, аранжувальник, вокал, гітара
  • Сергій Соколов — Сонграйтер, акустична гітара
  • Назар «Рембо» Погорлецький — Ударні

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]