Picea jezoensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ялина аянська)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Picea jezoensis
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
P. jezoensis
Біноміальна назва
Picea jezoensis

Picea jezoensis (єзо[1], яп. エゾマツ, Єзо-мацу; кит. 卵果鱼鳞云杉, ю лін юнсхан; рос. Ель аянская) — вид роду ялина родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення — Китай (Цзілінь); Японія (Хоккайдо, Хонсю); Корейська Народно-Демократична Республіка; Російська Федерація (Камчатка, Хабаровськ, Курильські острови, Магадан, Примор'я, Сахалін). Зростає від рівня моря до висоти 2700 м над рівнем моря на різних (підзолистих) ґрунтах. Полюбляє клімат холодний, вологий або мокрий (від 1000 мм до 2500 мм річних опадів на Хонсю).

Опис[ред. | ред. код]

Гілка з незрілими і зрілими шишками

Це велике вічнозелене дерево росте до 30–50 м заввишки і з діаметром стовбура до 2 м. Кора тонка і лущиться, стає тріщинуватою в старих деревах. Листя голчасте, довжиною 15–20 мм, 2 мм шириною, плоске в поперечному перерізі, зверху темно-зелене, від синьо-білого до білого знизу. Шишки повислі, тонкі, циліндричні, 4–7 см завдовжки і 2 см шириною, коли закриті, відкриті 3 см шириною, зелені або червонуваті і блідо-коричневі, коли зрілі. Насіння чорне, 3 мм завдовжки, з тонкими, 6–8 мм довжиною блідо-коричневими крилами.

Використання[ред. | ред. код]

Ялина є важливим джерелом деревини на півночі Японії, морських провінціях пн-сх. Китаю, Північної Кореї та Росії. Велика частина дерева обробляється для паперової промисловості, також для виробництва меблів та музичних інструментів (в Японії).

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вирубування є проблемою в багатьох частинах ареалу, особливо коли після суцільної вирубки лісу йде спалювання, яке запобігає регенерації цього виду. Цей вид присутній в численних охоронних територіях у всьому діапазоні поширення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]