Янко Прунк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Янко Прунк
Janko Prunk
Народився 30 грудня 1942(1942-12-30) (81 рік)
Лока-при-Зіданем Мосту, Севниця (община), Словенія
Громадянство Словенське
Місце проживання Любляна
Діяльність історик, політик
Галузь історія[1]
Alma mater Люблянський університет
Знання мов словенська[2][1][3]
Заклад Любляна, Кельнський університет і Люблянський університет
Роки активності 1966 — тепер. час
Посада міністр закордонних справ
Партія Словенська демократична партія
Конфесія римо-католик
Діти Ян Прунк
Сайт (англ.)

Янко Прунк (словен. Janko Prunk) — словенський історик новітньої історії. Опублікував статті та монографії на тему аналітичної політології, сучасної історії, історії та соціальної і політичної філософії у Словенії. Він також писав про історію політичного руху у Словенії від кінця 19 століття до Другої світової війни, особливо про словенський християнський соціалізм та про історію словенських національних питань.

Освіта[ред. | ред. код]

Прунк народився в центральній частині Словенії, в маленькому селищі Loka pri Zidanem Mostu (частина муніципалітету Севніца), яке пізніше стало окупованим німцями регіоном Нижня Штирія. До початкової школи Прунк почав ходити у місті, де народився. Після четвертого класу він перейшов до школи в сусідньому Radeče. Середню освіту Янко Прунк продовжив у гімназії в місті Целе. У 1966 році Прунк закінчив факультет історії та соціології в Університеті Любляни. В 1966/67 він вступив до лав Югославської народної армії в місті Сі́сак, Соціалістичної Республіки Хорватія. В 1972 році Янко Прунк отримав ступінь магістра в Університеті Любляни. У 1976 році було отримано докторський ступінь, захистивши дисертацію на тему відносин між словенським християнсько-соціалістичним рухом і Комуністичною партією Словенії в рамках фронту визволення словенського народу, що все ще було контроверсійною темою на той час. У 1984 і 1988 роках Прунк був удостоєний стипендій від Фонду Александра фон Гумбольдта, які дозволили йому продовжити навчання в Кельні та Фрайбурзі. Пізніше він працював дослідником в Університеті Фрайбурга. Від 1966 по 1995 Янко Прунк співпрацював з Інститутом сучасної історії в Любляні. Професор факультету соціальних наук Університету Любляни.

Янко Прунк є членом Інституту європейської історії в Майнці та старшим науковим співробітником Наукового Центру європейської інтеграції в Бонні.

Публікації[ред. | ред. код]

Від 1966 року Янко Прунк написав більше 400 спеціалізованих статей та 15 книг.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • A brief history of Slovenia: Historical background of the republic of Slovenia, 1-е вид., Любляна: Založba Grad, 1996
  • A brief history of Slovenia. — 2-е вид. — Любляна: Založba Grad, 2000
  • A brief history of Slovenia. — 3-е вид. — Любляна: Založba Grad, 2008
  • Die rationalistische Zivilisation — Бонн: Zentrum für Europäische Integrationsforschung, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität, 2003
  • Racionalistična civilizacija : 1776—2000 — 1-е вид — Любляна: Mladinska knjiga, 2008
  1. а б Czech National Authority Database
  2. https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/1533027
  3. CONOR.Sl