Ян Каменецький (ротмістр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Каменецький
Народився 1524 або 1524
Одриконь, Ґміна Вояшувка, Кросненський повіт, Підкарпатське воєводство, Республіка Польща
Помер 1560
Поховання Коросно
Країна  Королівство Польське
Посада Белзький старостаd
Військове звання ротмістр
Рід Каменецькі
Батько Марцін Каменецький
Мати Ядвига Сененська з Олеська
Брати, сестри Барбара Мнішек
Надгробок ротмістра Яна Каменецького

Ян Каменецький (1524 — 1560) — польський шляхтич, військовик, ротмістр. Ян Каменецький — дідич Кам'янця (замок біля Оджиконю), Олеська, Залізців.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Замок Оджиконь (пол. Kamieniec)

Син Марціна Каменецького та його дружини Ядвіги Сененської. 4 березня 1531 р. був викликаний до суду за позовом Северина Бонера через укладений батьком Марціном 1528 р. договір. С. Бонер вимагав 4000 флоринів та 7 сіл в Сяноцькій землі. Король через малолітність Я. Каменецького відтермінував справу, погодився на тимчасове володіння С. Бонером Кам'янця, 7 сіл. За підтримки коронного гетьмана Яна Амора Тарновського та королеви Бони у 1531 та 1538 р. залишився в дожиттєвому володінні 18-ма селами у Львівському старостві, які були видержавлені його батьку Марціну. 1539 року сестра Барбара передала йому всі свої права стосовно маєтків батьків. 1546 року виграв процес у князів Збаразьких за 4 села у Белзькому воєводстві. 1552-го служив в обороні поточній як ротмістр коругви кавалерії, взяв участь у виправі до Молдавії; отримав у «доживоття» Чорний Острів (Подільське воєводство).

«Не боявся Бога, не респектував людей», зокрема, здійснював розбійні напади на володіння Лідихівських.[1]

Помер 5 лютого 1560 р., був похований у костелі францисканців у Коросно, де зберігся його мармуровий гробівець роботи Джанні Марії Падовано.

Сім'я[ред. | ред. код]

Був одружений з Анною Косцелецькою — донькою ленчицького воєводи Яна та його дружини Катажини Кциньської. Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Spieralski Z. Kamienecki Jan h. Pilawa (1524—1560) / Polski Słownik Biograficzny.— Wrocław — Warszawa — Kraków : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk. — T. XI. — 638 s. — S. 513—514. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]