Ян Кола (галицький каштелян)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Кола
Помер 1438[1]
Країна  Корона Королівства Польського
Діяльність стольник
Посада галицький каштелян[d], Q65725809? і каштелян
Рід Коли
Діти Ян Кола
Варіант гербу Юноша

Ян Ко́ла (також Ян Коло) з Далейова гербу Юноша (?—1438) — шляхтич, військовик, суддя, урядник в Українських землях Королівства Польського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Уперше згаданий у джерелах за 1402 р. як свідок у документі каштеляна в Галичі. Підтримував зв'язки з кресовою шляхтою, тісно пов'язаною з табором королів Ягайлонів (Владислава II, його сина Владислава ІІІ Варненчика). Був споріднений, можливо, з Далявськими (з Миколаєм, відомим з документу короля Казімежа III 1352 р.; Миколаєм, який набув у 1409 р. половину села Тростянець).

У 1427 р. у власному селі Далеїв (під Станиславовом) дав кошти, засоби для парафіяльного костелу. Брав участь в обороні південно-східних кордонів Корони від нападів татар, волохів, молдаван. Наблизився до табору прихильників королеви Софії Гольшанської, яка прийняла його до двору, у 1429—1434 р. дала посади надвірного підстолія, потім — стольника. У 1433 р. піймав і доправив до короля Ягайла молдавського господаря Іллю І — шваґра королеви Софії, втікача з Польщі, якого перед цим гостинно прийняли при королівському дворі, обдарували маєтностями, але якого усунув від правління брат Штефан II, який отримав підтримку в Короні.

У 1435—1437 р. був галицьким земським суддею, з посади перейшов на нову — галицький каштелян з 1437 р.

Пізньою весною 1438 року брав участь у важких сутичках з татарами — напад Сід-Ахмета на Поділля; загинув разом з кількома польськими вельможами в битві.

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружувався двічі. Ім'я першої дружини невідоме; діти:

  • Клеменс (писаввся з Далейова, Библа, Сапоровців),
  • Ян «Колюшко» (галицький підстолій),
  • кілька дочок 1443 року.

Друга дружина — Ядвіґа з Моравиці (Morawica), дочка Менціни з Ґоворцева, вдова Навоя з Тенчина; внесла чоловікові 340 гривень посагу (віна), записаних на Лапанові (Łapanów), Моравиці, Волі, Костшцю[2], Ґужі (Горі)[3]. Діти:

Катажина в 1448-му р. зреклася оправи на Далеєві, Тумирі та інших маєтностях на користь синів[4]. Всі брати поділили спадок батька в 1443 і 1446 роках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/jan-kola
  2. Родовий відмінок — Kostrzcu.
  3. Kiryk F. Kola (Colo, Koła, Koło) Jan z Dalejowa h. Junosza (zm. 1438)… — S. 285.
  4. Boniecki A. Herbarz polski… [Архівовано 29 липня 2018 у Wayback Machine.] — Cz. 1. — T. 10. — S. 345.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]