Ян Остроруг (письменник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ян Остророг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Остроруґ
пол. Jan Ostroróg
Ім'я при народженні Jan Ostroróg
Псевдо Ян Остророг
Народився 1436(1436)
Остроруг, Ґміна Остроруґ, Шамотульський повіт, Республіка Польща
Помер 1501(1501)
Гродзиськ-Великопольський
Країна  Королівство Польське
Національність поляк
Місце проживання Польща
Діяльність політик, письменник
Галузь право[1], політика[1], політична журналістика[1] і державна служба[1]
Alma mater Болонський університет
Науковий ступінь доктор обох прав
Знання мов польська[1]
Суспільний стан шляхтич[d][1][1][…]
Посада Позанські воєводи, Q64777690? і Q64864966?
Військове звання воєвода познанський
Термін 1500—1501 роки
Попередник Седживой Чарнковський
Наступник Анджей Шамотульський
Конфесія католицтво
Рід Остророги
Батько Станіслав Остророг
Мати Беата Бистрицька
У шлюбі з Олена Рациборська
Діти Вацлав
Станіслав
Герб
Герб

Ян Остроруґ гербу гербу Наленч (пол. Jan Ostroróg; 1436 — 1501, Гродзиськ-Великопольський) — польський магнат, політичний діяч Речі Посполитої, письменник-гуманіст.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з магнатської родини Остророгів. Син познанського воєводи Станіслава Остроруга. Замолоду вирушив навчатися за кордон. Студіював в Ерфуртському та Болонському університетах. У 1459 році отримав докторський ступінь із права. У 1462 році повернувся до Польщі. Тут отримав посаду каштеляна мендзижецького та сенатора Польського королівства. Згодом став радником королів з династії Ягеллонів: спочатку Казимира IV, потім Яна I Ольбрахта. Спонукав їх до проведення політики щодо централізації влади, приборкання магнатів, а також проти німецького впливу у країні. У 1500 році став познанським воєводою, 1501 року помер у м. Гродзиськ-Великопольський.

Творчість[ред. | ред. код]

Головним твором Я. Остроруга є «Меморандум про устрій Речі Посполитої», який він завершив у 1477 році. Тут зібранні його думки щодо політичних, правових засад існування держави, місце в цьому людини. Був прихильником міцної королівської держави, зауважував про необхідність реформ у католицької церкви, відстоював рівність усіх станів перед законом, скасування тортур. Державні чини та посади, на думку магната-письменника, повинні отримуватися не у відповідності від походження, а відповідно до знань й здібностей. Рішуче заперечував практику спадковості вищих державних посад. Виступав проти застосування латини та німецької мови у листуванні та складанні державних паперів. Зауважував необхідність проведення муніципальної реформи — наданню більших прав містам, зокрема магдебурзького. Для зміцнення держави пропонував впровадити загальну військову повинність.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Гелена (?—?), донька Вацлава II, князя Рациборського. Діти:

  • Вацлав (д/н—1527) — каштелян каліський з 1519 року, дружина — Уршуля з Кутна Потоцька (†1544/1549; шлюб після 1506 р.)[2]
  • Станіслав (д/н—1519) — каштелян каліський

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Czech National Authority Database
  2. Ostrorogowie (01) [Архівовано 21 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (пол.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kazimierz Lepszy (red.). Słownik biograficzny historii powszechnej do XVII stulecia. — Warszawa: Wiedza Powszechna, 1968. (пол.)
  • Redakcja. Ostroróg Jan herbu Nałęcz (zm. 1501) // Polski Słownik Biograficzny. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1979. — T. XXIV/3, zeszyt 102. — 193—384 s. — S. 502—505. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]