Ян Пуш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Пуш
Помер 1765
Заслав
Працював у містах Аннопіль, Заслав

Ян Пуш (пол. Jan Pusz, * ? — † 1765) — волинський скульптор і тинькувальник, «artis statuariae magister».

З життєпису[ред. | ред. код]

Скульптор Ян Пуш працював у XVIII столітті в Заславі (нині місто Ізяслав Хмельницької області) та Аннополі (нині село Ганнопіль Славутського району Хмельницької області). В Аннополі швидше за все займався тинькуванням палацу князя Антонія Барнаби Яблоновського.

У Заславі, зокрема, є автором фігури «Жінки, зодягненої в сонце», що була встановлена на стовпі перед головним фасадом костелу святого Йосипа, вівтарів святої Анни, святого Франциска, святого Яна Непомуцького і Преображення Господнього в костелі святого Михайла монастиря бернардинів, декоративних елементів і різьблення головного вівтаря, які не завершив через «наглу» смерть 1765 року.

Займався тинькуванням кількох покоїв і пічок заславського палацу князів Санґушків, на суму 5 тисяч злотих за покій.

У липні 2012 року польські волонтери з міста Олесниця Нижньосілезького воєводства, які впорядковували католицький цвинтар у Новому місті Ізяслава, ймовірно виявили звандалізовану фігуру «Жінки, зодягненої в сонце» авторства Яна Пуша.

Література[ред. | ред. код]

  • В. Ф. «Жінка, зодягнена в сонце», залишилася без голови й рук // «Майдан». — № 30 від 27 липня 2012 року.
  • Skrabski J. Paolo Fontana. Nadworny architekt Sanguszkόw. — Tarnόw, 2007. — ISBN 978-83-85988-77-9. (пол.)
  • Słownik Artystów polskich i obcych w Polsce działających (zmarłych przed 1966 rokiem). Malarze, rzeźbiarze, graficy. T. VIII. — Warszawa : Pó-Ri, 2007. — ISBN 978-83-89101-69-3. (пол.)