Ярмарок Святого Хреста у Фігерасі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ярмарок Святого Хреста у Фігерасі»
Творець: Сальвадор Далі
Час створення: 1922
Розміри: 52 × 75 см
Висота: 52 см
Ширина: 75 см
Матеріал: темпера, картон
Зберігається: Фігерас, Іспанія
Музей: Театр-музей Сальвадора Далі

«Ярмарок Святого Хреста у Фігерасі» — картина іспанського художника Сальвадора Далі, написана орієнтовно у 1922 році. Зараз зберігається в колекції Театру-музею Далі.

Ця яскрава, насичена світлом робота присвячена ярмарку у Фігерасі, який проводився на початку травня, зазвичай біля третього числа, у зв'язку зі святом Святого Хреста. Слід звернути увагу на типово ярмаркових персонажів: тореадора, що їде в екіпажі на бій з биком; футболіста, який іде або повертається з поля та ще не зняв плаща; циркачів, козли, силачів на задньому плані та строкатий натовп. В нижньому правому куті виписане обличчя чоловіка, який, за словами Далі, приїздив на ярмарок із Франції.

У щоденнику 19191920 рр. «Мої враження та приватні мемуари» Далі яскраво описує ярмарок, відзначаючи ньому «невловимий еллінський дух». Він говорить про «яскраві, буяючі діяльністю» дні та атмосферу, яка прекрасно передана в цій картині.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антони Пичот, Монсе Агер, Жорж Пуч. Театр-музей Дали в Фигерасе // Фонд «Гала-Сальвадор Дали», «Триангле посталс» (рос.)
  1. а б https://www.salvador-dali.org/en/artwork/catalogue-raisonne-paintings/obra/52/the-fair-of-the-holy-cross-at-figueres