Яструбинове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Яструбинове
Країна Україна Україна
Область Миколаївська область
Район Вознесенський район
Громада Прибужанівська сільська громада
Основні дані
Засноване 1801
Населення 1243
Площа 2,573 км²
Густота населення 483,09 осіб/км²
Поштовий індекс 56564
Географічні дані
Географічні координати 47°30′00″ пн. ш. 31°23′41″ сх. д. / 47.50000° пн. ш. 31.39472° сх. д. / 47.50000; 31.39472Координати: 47°30′00″ пн. ш. 31°23′41″ сх. д. / 47.50000° пн. ш. 31.39472° сх. д. / 47.50000; 31.39472
Середня висота
над рівнем моря
23 м
Водойми Буг
Найближча залізнична станція Ястребинове
Місцева влада
Адреса ради 56523, Миколаївська обл., Вознесенський р-н, с. Прибужани, вул. Одеська, 18
Карта
Яструбинове. Карта розташування: Україна
Яструбинове
Яструбинове
Яструбинове. Карта розташування: Миколаївська область
Яструбинове
Яструбинове
Мапа
Мапа

Яструби́нове — село в Україні, у Прибужанівській ОТГ Вознесенського району Миколаївської області. Стоїть на правому березі річки Південний Буг, за 11 км на південний схід від м. Вознесенськ. Населення становить 1243 особи. Орган місцевого самоврядування — Прибужанівська сільська рада.

У Яструбиновому розташована філія УААН ДП ДГ «Зорі над Бугом», яка займається вирощуванням зернових культур та тваринництвом. (До 1970-х років господарство вирощувало рисову культуру). Багато жителів і працівників села було удостоєно великих державних нагород, серед них Абакумов Є. А., Костенко Л. М., Леоненко В. К., Кім Б. М. та інші. У селі також є сучасна триповерхова загальноосвітня школа, дитячий садок, кілька продовольчо-господарських магазинів, кафе, амбулаторія, централізоване водопостачання та молодіжний дозвільний центр. В місцевому краєзнавчому музеї зберігалися археологічні артефакти дольодовикового періоду, воєнної доби та зразки народного побуту і творчості. На околиці села проходила вузькоколійна залізниця, яка була побудована британцями в першій декаді XX століття, і рештки, якої збереглися й донині.

Недалеко від села розташований закинутий вапняковий кар'єр, розгалужені тунелі якого простягалися на декілька кілометрів. Село розкинулось в долині і простягнулось майже на 5 км. Підйоми і височини носять романтичні назви «Громобій» та «Циганська гора». А початок села з боку Прибужан лаконічно зветься «Рисова». В центрі села встановлено пам'ятник 125 воїнам односельцям, які загинули в роки Другої світової війни. Поруч встановлено ще один меморіал — жертвам геноциду єврейського народу, представників якого було замордовано на околиці Яструбинового нацистсько-гітлерівськими окупантами.

В Яструбиновому в різні часи проживали знакові постаті. Житель села Д. Мельник брав участь у повстанні на броненосці «Потьомкін» в 1905 році. Сім'я залізничників Чорнобаїв в роки Другої світової війни переховувала радянських льотчиків, в тому числі і героя СРСР Дольнікова Г. У. За часи незалежності в селі змінилося чотири голови сільської ради: Стрельчук С. К., Абакумова В. І., Бойко С. Я. та Леоненко А. П. Найбільшого розквіту і розбудови село досягло за керівництва директорів радгоспу Бостана Б. В. та Оліфіренка Л. П. Станом на 2022 рік в господарстві орні землі не розпайовані, тому селяни займаються підсобною господарською діяльністю, але попри це село й надалі розвивається.

Видомі люди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]