Я маю мрію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мартін Лютер Кінг-молодший під час промови «Я маю мрію» у Вашингтоні 28 серпня 1963 року.

«Я маю мрію» (англ. «I have a dream») — назва найвідомішої публічної промови американського проповідника Мартіна Лютера Кінга 28 серпня 1963 року,[1] в якій він закликав покласти край расизму у Сполучених Штатах Америки. Монолог було проголошено перед 250-тисячною аудиторією прихильників під час Маршу на Вашингтон за робочі місця й свободу зі сходів Меморіалу Лінкольна. Виступ став визначальним та переломним моментом в історії Американського руху за громадянські права 1955–1968 років. Американським товариством ораторського мистецтва промова була визнана найкращою та найвідомішою у XX столітті.[2]

Стиль мови[ред. | ред. код]

Вид з Меморіалу Лінкольна в бік пам'ятника Вашингтону, 28 серпня 1963 року.

За своїм мовним стилем промова нагадує типову християнську проповідь пасторів Протестантської церкви, парафіянами якої є темношкірі люди, та сповнена алюзій на Біблію, Декларацію незалежності США, Маніфест про звільнення рабів і Конституцію США.[3]

«Я маю мрію, що одного прекрасного дня нація підніметься і зрозуміє … що всі люди створені рівними … Я мрію про той день, коли … з'явиться слава Господня, і кожна людина побачить Боже спасіння! … У цьому наша надія і наша віра. З цією вірою ми зможемо викресати з гори відчаю камінь надії. Ця віра допоможе нам працювати разом, молитися разом, відстоювати свободу разом, знаючи, що настане день нашого визволення. Але в дорозі до праведного місця ми не повинні здійснювати неправедні справи …»[4]

Маргарет Зулік, професор університету «Вейк Форест», звертає особливу увагу на факт, що в другій половині промови Мартін Лютер Кінг повністю відійшов від написаного заздалегідь тексту:

Там є місце, де Кінг кидає розпочате речення, що буває у нього надзвичайно рідко. Це була явна імпровізація … «Сьогодні я кажу вам, друзі мої … Так що, незважаючи на всі поневіряння і труднощі сьогодення і завтрашнього днів …». І безпосереднього після цього йде той самий знаменитий розділ: «… Я все ж маю мрію …». Слідом за цим вигуком йдуть імпровізаційні повторення тієї ж фрази: «Я маю мрію про те, щоб в один прекрасний день на червоних пагорбах Джорджії сини колишніх рабів і сини колишніх рабовласників могли сісти за спільний стіл братства … Я маю мрію про те, що одного прекрасного дня навіть штат Міссісіпі, що знемагає від утисків і несправедливості, перетвориться на оазис свободи і справедливості. Я маю мрію!».

Джон Адамс, професор коледжу Гамільтона, підкреслює іншу особливість промови Кінга — велика кількість метафор, використання несподіваних слів, порівнянь, ідей, які народжують яскраві, незабутні образи. У ній, наприклад, часто зіставляються світло і темрява, день і ніч. Нерідко зустрічаються й образи гір, долин і вод. Професор Адамс вважає, що всю промову Кінга можна назвати однією розгорнутою метафорою.

Зовнішні відеофайли
Martin Luther King - I Have A Dream Speech - August 28, 1963(англ.)
Мартин Лютер Кинг. У меня есть мечта!(рос.)

Тим часом професор міжнародного Французького інституту під Вашингтоном Даглас ДюБрінн звертає увагу на музичний характер застосовуваних оратором словесних повторів: «Нехай свобода задзвенить з гір Аллегені, що здіймаються в Пенсільванії. Нехай свобода задзвенить зі сніжних вершин Скелястих гір Колорадо …». І трохи далі: «Нехай свобода задзвенить з кожного пагорба в Міссісіпі, з кожного гірського схилу …».

На думку професора ДюБрінна, промови Мартіна Лютера Кінга властиві всі чотири якості, властиві великим творам ораторського мистецтва. Одне з них — красномовство, інше — пристрасність. Кожен фрагмент промови йде з глибини душі, з самого серця: «Ми не зможемо вгамувати нашу спрагу волі, випивши з чаші гіркоти та ненависті!».Третьою властивістю промови Кінга Даглас ДюБрінн вважає її глибоку змістовність, велика кількість історичних посилань і прикладів. Нарешті, четверта її властивість — переконливість, яка стала очевидною після того, як Мартін Лютер Кінг її виголосив. За словами професора ДюБрінна, вона явно допомогла поліпшити расові відносини в Америці. Промова Кінга, зокрема, переконала президента Кеннеді розпочати широку кампанію за ухвалення історичного законодавства про права людини, яка поклала край санкційованої державою расової сегрегації на значній частині території Сполучених Штатів.

Особливості[ред. | ред. код]

Промову Мартіна Лютера Кінга «Я маю мрію» нерідко порівнюють з такими історичними виступами американських президентів, як промова президента Авраама Лінкольна в Геттісбергу під час Громадянської війни, виступ Франкліна Рузвельта «Не бійтеся нічого, крім самого страху», виголошена в роки Великої депресії, і інавгураційна промова Джона Кеннеді, в якій він сказав: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас. Запитуйте, що ви можете зробити для своєї країни».

Авторські права[ред. | ред. код]

Промова виголошувалась для широкої аудиторії, а також транслювалась по радіо та телебаченню, тому вона мала б належати до ́суспільного надбання. Однак через місяць після проголошення промови Кінг зареєстрував авторські права на її текст і згодом подав до суду на компанії «Mister Maestro, Inc.» та «Twentieth Century-Fox Record Company», вимагаючи припинити продаж аудіозаписів промови[5].

Після смерті Кінга фонд його імені («Estate of Martin Luther King, Jr.») продовжував отримувати гроші за використання промови. Наприклад, у 1994 році корпорація USA Today змушена була витратити 10 000 доларів на адвокатів та ще 1700 доларів штрафу через те, що слова з промови були використані без дозволу в серіалі «Eyes on the Prize»[6]. У 1999 році фонд Кінга подав до суду на телекомпанію CBS (справа Estate of Martin Luther King, Jr., Inc. v. CBS, Inc.), згодом сторони досягли угоди[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. I Have a Dream: Martin Luther King Jr. and the Future of Multicultural America, James Echols - 2004
  2. Hansen, D, D. (2003). The Dream: Martin Luther King, Jr., and the Speech that Inspired a Nation. New York, NY: Harper Collins. p. 177.
  3. Martin Luther King, Jr.: I Have a Dream
  4. I Have a Dream. Архів оригіналу за 13 лютого 2008. Процитовано 23 вересня 2010.
  5. archives.gov «I Have A Dream» Speech by Martin Luther King, Jr.
  6. vice.com [Архівовано 18 листопада 2016 у Wayback Machine.] Copyright King: Why the «I Have a Dream» Speech Still Isn't Free
  7. umkc.edu ESTATE OF MARTIN LUTHER KING, JR., INC., v. CBS, INC.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]