Ґамаль Мубарак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґамаль Мубарак
араб. جمال مبارك
Народився 27 грудня 1963(1963-12-27) (60 років)
Каїр, Єгипет
Країна  Єгипет
Діяльність підприємець, політик
Alma mater Американський університет у Каїріd і St. George's College, Cairod
Знання мов арабська
Партія Національно-демократична партія Єгипту
Конфесія іслам
Батько Хосні Мубарак
Мати Сюзанна Мубарак
Брати, сестри Alaa Mubarakd
У шлюбі з Khadiga El Gammald

Ґама́ль[1] Муба́рак (араб. جمال مبارك‎‎), повне ім'я Ґамаль аль Дін Мухаммед Хосні Саєд Мубарак, *27 грудня 1963, Каїр) — єгипетський політик та банкір, син президента Єгипту Хосні Мубарака.

Закінчив Американський університет в Каїрі. Працював у Bank of America, брав участь у заснування фінансової компанії у Великій Британії. 2000 року увійшов до секретаріату провладної Національно-демократичної партії, 2002 року його призначили керівником політичного комітету партії. Того ж року пішли чутки про те, що Ґамаль може змінити свого батька на посту президента країни.

У вересні 2010 через чутки про те, що Ґамаля вже призначено наступником Хосні Мубарака, в Каїрі відбулися акції протесту проти цього. Ґамаля вважали одним із імовірних кандидатів на пост президента на виборах 2011 року, втім 3 лютого 2011 року в розпал антипрезидентських протестів віце-президент Єгипту Омар Сулейман підтвердив, що Ґамаль Мубарак не братиме участі у виборах 2011 року. Раніше 2004 року Ґамаль публічно зрікся від принципу спадкоємництва влади. 5 лютого 2011 Ґамаль пішов у відставку з партійної посади.[2]

2007 року одружився з Хадіґе аль-Ґамаль, дочкою єгипетського бізнесмена.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ґамаль — єгипетський варіант вимови арабського імені Джамаль. Арабською ім'я записано саме через ДЖ, яке в Єгипті вимовляють як Ґ.
  2. Лідери правлячої партії Єгипту пішли з посад. Архів оригіналу за 7 лютого 2011. Процитовано 5 лютого 2011.