Гокон III Сверрірссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гокон III Сверрірссон
Народився 1182[1]
Помер 1 січня 1204
Поховання Церква Христа (Берґен)d
Країна Норвегія
Діяльність монарх
Посада монархія Норвегіїd
Конфесія християнство
Рід House of Sverred
Батько Сверрір I
Мати Astrid Roesdotterd[2]
Брати, сестри Sigurd Lavardd і Крістіна Сверресдаттер
Діти Хокон IV
Печатка Гокона III

Гокон III Сверрірссон (норв. Håkon Sverresson, 11821204) — король Норвегії з 1202 до 1204 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Сверріра I, короля Норвегії, та Астрид Роесдаттер, королівської коханки. Замолоду Гокон брав участь у державницьких та військових справах разом з батьком. Вперше про нього є згадка у зв'язки з битвою з баглерами у 1197 році біля Осло. Після смерті Сверріра I, за заповітом останнього, Гокона оголошено новим королем Норвегії на тінзі у Нідаросі.

Новий король почав впроваджувати нову політику стосовно фермерів та церкви. Йому вдалося замиритися з архієпископом Еріком Іварсоном, вдовольнивши значну частину вимог останнього. Також був послаблений тиск на селян. Завдяки цьому Гокону III вдалося розширити підтримку власній владі й остаточно здолати іншого короля — Інґе II, якого підтримували баглери.

Після цього правлінню Гокона III нічого не заважало. Але тривало це недовго. Наприкінці 1203 року після невдалого кровопускання король захворів й 1 січня 1204 року помер у місті Берген. У його смерті також підозрювали мачуху Маргарет Еріксдотір.

Родина[ред. | ред. код]

Коханка — Інґа з Вартейґа.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sturla Þórðarson; translation to English by G.W. Dasent (1894, repr. 1964). The Saga of Hakon and a Fragment of the Saga of Magnus with Appendices. London (Rerum Britannicarum Medii Ævi Scriptores, vol.88.4).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вікіпедія мовою букмол — 2001.
  2. Lundy D. R. The Peerage