Ґолем (фільм, 1915)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґолем
Der Golem
Жанр драма
фантастика
жахи
Режисер Генрік Галеєн
Пауль Вегенер
Продюсер Пауль Вегенер
Сценарист Генрік Галеєн
Пауль Вегенер
У головних
ролях
Пауль Вегенер
Генрік Галеєн
Ліда Салмонова
Оператор Гвідо Сібер
Художник Рохус Глізе
Кінокомпанія Deutsche Bioscop GmbH
Тривалість 60 хв.
Мова німий фільм (німецькі інтертитри)
Країна Німецька імперія Німецька імперія
Рік 1915
Дата виходу 15 січня 1915 року
IMDb ID 0004026
Наступний Ґолем і танцівниця
CMNS: Ґолем у Вікісховищі

«Ґо́лем» (нім. Der Golem, 1915 рік) — художній фільм Генріка Галеєна і Пауля Вегенера 1915 року, створений за мотивами староєврейської легенди про Ґолема, глиняну фігуру, що ожила під дією магії. Прем'єра фільму відбулася в Німеччині 15 січня 1915 року. Фільм породив тривалу традицію версій і рімейків, найвідомішим з яких є фільм Жюльєна Дювільє «Ґолем» (Le Golem, 1936). Фільм не зберігся (за іншими відомостями, зберігся[1]).

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Празі початку XX століття. Робітники, що риють колодязь біля руїн синагоги, знаходять прадавню глиняну статую і приносять її антикварові (Генрік Галеєн), якому вдається оживити боввана за допомогою заклинань з древньої книги. Ґолем (Пауль Вегенер) стає слугою антиквара і виконує його доручення. Потім він зустрічає дочку антиквара (Ліда Салмонова) і закохується в неї. Але дівчина його боїться. Це розлючує Ґолема і він виходить з-під контролю. У фіналі його вдається позбавити амулета, який підтримував в ньому життя, і Ґолем розбивається на шматки, впавши з вежі на бруківку.

Факти[ред. | ред. код]

  • Сценарій фільму написали Генрік Галеєн і Пауль Вегенер. З романом Майрінка фільм пов'язаний тільки початковою легендою, хоча, можливо, саме цей роман надихнув творців фільму. Декорації до фільму створив Рокус Гліз.
  • Пауль Вегенер, що зіграв Ґолема, створив один зі своїх найвражаючих екранних образів, до якого він двічі повертався у фільмах «Ґолем і танцівниця» (Der Golem und die Tänzerin, 1917) і «Ґолем, як він прийшов у світ» (Der Golem, wie er in die Welt kam, 1920) — останній, що переповідає легенду про створення і перший бунт Ґолема, вважається найвдалішим із втілень цього сюжету у кіно.
  • Багато в чому саме завдяки виконанню ролі Ґолема Паулем Вегенером образ глиняної людини, що ожила під дією магії, став досить впізнаваним і часто використовується у фантастичній літературі та кіно, хоча він багато в чому і був витісненим схожим по смислу образом Чудовиська, створеного Франкенштейном.
  • Фільм вважається втраченим. На YouTube є ролик з кадрами з фільму, що збереглися до наших днів. Від 60 хвилин залишилося тільки 4 хвилини.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Silent Era: PSFL: The Golem (1914). Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 10 листопада 2014.

Посилання[ред. | ред. код]