Ґюльфем-хатун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґюльфем-хатун
Gülfem Hatun
Народилася невідомо
невідомо
Померла 1561/1562
Османська імперія
Поховання мечеть Ґюльфем-хатун в Ускюдарі
Країна Османська імперія
Місце проживання Топкапи
Знання мов османська
Рід Османи
У шлюбі з Сулейман I Пишний (конкубінат)
Діти невідомо[⇨]

Ґюльфем-хатун (пом.1561/1562, Стамбул) — наложниця Сулеймана I Пишного.

Біографія[ред. | ред. код]

Потрапила в гарем майбутнього султана Сулеймана приблизно в 1511р. В 1519 р. народила шехзаде Мурада, який помер 1520 р. від віспи. Після смерті сина Ґюльфем була відлучена від Сулеймана, проте залишилась в палаці й була султану вірною. Однак не всі історики впевнені, що матір‘ю Мурада була вона.

Правління Сулеймана[ред. | ред. код]

Після сходження на престол Сулеймана Гюльфем увійшла до адміністративного складу гарему. З листа Роксолани (майбутньої законної дружини Сулеймана) дізнаємося, що вона допомагала розпоряджатися фінансами.

Благодійність та смерть[ред. | ред. код]

Гюльфем була відданою жінкою і фінансувала будівництво дерев'яної каркасної мечеті. Однак у 1562 році вона померла від старості чи хвороби, не збудувавши її до кінця. Сулейман, який поважав і прихильно ставився до неї, завершив її. Натомість вигадується легенда, що вона була вбита Сулейманом за те, що вона прийняла гроші (на добудову мечеті), щоб без дозволу ввести наложниць до султанського покоя, але це неправда.

Діти[ред. | ред. код]

Сакаоглу пише, що у родовідних книгах не зазначено про дітей Сулеймана від Ґюльфем, проте султан мав двох синів, Махмуда і Мурада, які померли в 1521—1522 роках, про матерів яких жодних даних немає; цілком можливо, що Ґюльфем була матір'ю одного з них або обох[1]. Озтуна вказує Ґюльфем матір'ю шехзаде Махмуда[2].

Легенда[ред. | ред. код]

Існує легенда про життя Ґюльфем Султан. В ті часи, коли Сулейман був шехзаде і жив з нею в Манісі, в його палаці був розкішний сад з трояндами, який носив ім'я Ґюльфем. З появою холодів деякі кущі зів'яли. У їх числі були і улюблені троянди молодої султани. Вона була так засмучена, що навіть заплакала, і її сльози були чисті подібно кришталю. Щоб утішити улюблену, Сулейман підніс їй в подарунок розкішні прикраси, всіяні кришталем, що нагадує її сльози. Кажуть, що до цього дня ці прикраси зберігаються в Національному музеї Стамбула.

Ролі в кіно[ред. | ред. код]

  • В турецькому серіалі «Хуррем Султан» знятому в 2003 році роль Гюльфем-хатун виконує акторка Ясемін Казаноглу.
  • В турецькому серіалі Величне століття. Роксолана знятому в 2011 році, роль Гюльфем-хатун виконує акторка Селен Остюрк.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sakaoğlu, 2015, с. 253.
  2. Öztuna, 1989, с. 9.