Колона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колона
Зображення
Назва каною はしら[1][2]
CMNS: Колона у Вікісховищі
Елементи колони

Коло́на (фр. colonne, лат. columna — «стовп») — архітектурно оброблена вертикальна опора, як правило, кругла в перерізі. Елемент тримальної конструкції споруд та архітектурних ордерів.

Основні елементи[ред. | ред. код]

У класичних архітектурних ордерах головна частина колони — фуст — тоншає догори, іноді при цьому роблено криволінійні обриси або ентазис («припухлість»), та оброблювано вертикальними канелюрами (рівчачками).

Відстань між колонами називається інтерколумнієм.

Архітектурне застосування[ред. | ред. код]

Колони Храму Зевса Олімпійського в Афінах

Уже в архітектурі Стародавнього Сходу та античності колони застосовувано в композиції як фасадів споруд, так і внутрішнього простору. Колони використовували й для архітектурної оздоби стін: колони надавали їм потрібного масштабу та ритмічної розчленованості.

Часто колони застосовуються в рядах, об'єднаних перекриттям, — колонадах. Залежно від способу розташування колон (колонад) розрізняють типи будов — перистиль, гіпостиль, моноптер, диптер, периптер, простиль, амфіпростиль тощо.

Колони часто використовували і як опори для арок та склепінь. У вигляді окремих архітектурних елементів спільно зі скульптурами колони споруджують як пам'ятники, наприклад, на Майдані Незалежності в Києві, або ж Олександрівська колона в Санкт-Петербургу[4].

У каркасних будівлях колони беруть на себе навантаження від елементів, що до них прикріплені або спираються — балки, ригелі, ферми тощо.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. University of Chicago The Chicago Manual of Style: The Essential Guide for Writers, Editors and Publishers — 16 — Chicago: University of Chicago Press, 2010. — P. 563. — 1056 p. — ISBN 978-0-226-10420-1
  2. Kenkyūsha’s New Japanese-English Dictionary — 4 — 研究社. — С. 408.
  3. Великий енциклопедичний словник. Архів оригіналу за 6 грудня 2008. Процитовано 26 грудня 2008. 
  4. Колонна // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.).

Посилання[ред. | ред. код]