Меламін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття про хімічну сполуку меламін. Назва «меламін» може також використовуватись для позначення пластмаси меламінова гума.
Також не плутати з пігментом меланіном та гормоном мелатоніном.
Меламін[1]
Назва за IUPAC 1,3,5-Триазін-2,4,6-триамін
Інші назви 2,4,6-Триаміно-сим-триазін
Ціануротриамід
Ціануротриамін
Ціанурамід
Триамід ціанурової кислоти
Ідентифікатори
Номер CAS 108-78-1
PubChem 7955
Номер EINECS 203-615-4
KEGG C08737
ChEBI 27915
SMILES Nc1nc(N)nc(N)n1
InChI InChI=1S/C3H6N6/c4-1-7-2(5)9-3(6)8-1/h(H6,4,5,6,7,8,9)
Номер Бельштейна 124341
Номер Гмеліна 101433
Властивості
Молекулярна формула C3H6N6
Молярна маса 126,12 г/моль
Зовнішній вигляд безбарвні кристали
Густина 1574 кг/м³
Тпл 350
Ткип Розкладається
Розчинність (вода) 3,1 г/л (20 °C)
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Меламі́н — органічна основа та тример ціанаміду, зі структурою 1,3,5-тріазину. Подібно до ціанаміду, на 66 % (за масою) складається з Нітрогену. Меламін — безбарвна кристалічна хімічна речовина, що не має запаху і практично не розчинна у холодній воді та більшості органічних розчинників.

Виробництво і використання[ред. | ред. код]

Сучасні виробництва меламіну використовують як сировину карбамід. При змішуванні зі смолами надає їм вогнетривких властивостей, оскільки під час горіння виділяє азот; має ще декілька застосувань у промисловості. Меламін є основою для отримання меламіно-формальдегідної смоли. Це полімерний матеріал (пластик), що використовується в меблевому виробництві — як облицювальний матеріал. Меламін використовується у виробництві вогнетривких покриттів для виробів на основі деревини та деревинних плит, а також при виробництві пластиків, паперу, текстилю, лаків і фарб, прес-композицій (посуд, підвіконня, попільнички, ґудзики, ручки, корпуси різних приладів) тощо.

Меламін використовується для просочення паперу, щоб збільшити опір вологості. За рахунок його чудових механічних і електричних властивостей, меламін використовується також і в електротехнічній промисловості.

За даними аналітико-консалтингової компанії CREON, обсяг світового ринку меламіну становить трохи менше 1,2 млн тонн. Попит на цю продукцію у світі зростає на 5-6 % на рік.

Найбільшими країнами-виробниками меламіну є Європа (37 %), Китай (30 %), Північна Америка (10 %) і Японія (9 %). Причому Китай вже зараз претендує на місце головного гравця світового ринку, оскільки зростання попиту на меламін в цій країні перевищує 8 %, а потужності — 400 тисяч тонн на рік.

Меламін у біології[ред. | ред. код]

Меламін також є продуктом метаболізму пестициду циромазіну. Він утворюється в тілі ссавців, до шлунку яких потрапив циромазін[2]. Також існують свідчення того, що циромазін може перетворюватись на меламін в рослинах.[3][4]

Отруйні властивості[ред. | ред. код]

Хоча власне меламін не є отруйним, проте при нагріванні і в поєднанні з іншими компонентами він може викликати захворювання. Барвники, що використовуються у виробництві меламіну, часто містять важкі метали — свинець, кадмій, манган. Посуд з меламіну при нагріванні виділяє формальдегід (меламін містить формальдегід, який використовують при виготовленні плівки ДСП і сировини для дезінфекції), що має токсичні, алергенні, мутагенні і канцерогенні властивості; перехід формальдегіду в їжу провокує екземи, захворювання верхніх дихальних шляхів, згубно впливає на роботу печінки, селезінки, нирок, шлунку.[5]

Потенційно щоденне вживання протягом тривалого часу їжі, що містить меламін, або — з меламінового посуду може призвести до отруєння. Симптоматика отруєння меламіном — блювання після вживання, загальна млявість, надмірне вживання води.

У 2007 році через вживання виробленого в Китаї корму із вмістом меламіну захворіли і загинули тисячі собак і кішок в США. Як стало відомо, меламін додавався китайськими виробниками для штучного підвищення показників протеїну в кормах для тварин та харчових продуктах.

В реакції з циануровою кислотою меламін утворює цианурат меламіну, який було знайдено в експортованих з Китаю харчових продуктах. Скандал з меламіном у Китаї почався з молочної промисловості — четверо немовлят загинули і 20 тисяч дітей потрапили до лікарень внаслідок того, що хімікат додавали до молочних сумішей;[6] було виявлено, що система безпеки харчової промисловості Китаю абсолютно не відповідає стандартам — за даними китайських державних засобів інформації промисловий хімікат меламін до білкового корму для тварин додавався постійно.

Скандали[ред. | ред. код]

У 2008 в КНР мав місце скандал, спричинений додаванням китайськими виробниками молока до цього продукту меламіну, через що отруїлися тисячі дітей та 6 загинули.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Merck Index, 12th Edition, 5853.
  2. Report on cyromazine of the European Medicines Agency (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 10 жовтня 2008. Процитовано 3 листопада 2008.
  3. Lori 0. Lim, Susan J. Scherer, Kenneth D. Shuler, and John P. Toth. Disposition of Cyromazine in Plants under Environmental Conditions J. Agric. Food Chem. 1990, 38, 860–864 [1] [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  4. [[FAO]] report on cyromazine (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 25 січня 2012. Процитовано 25 січня 2012.
  5. FINANCE.UA: Меламін: отрута у вільному продажі. 5 жовтня 2008. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 6 вересня 2010.
  6. Бі-Бі-Сі: Хімікат меламін у Китаї додавали, як протеїн. 3 листопада 2008.

Посилання[ред. | ред. код]