Тюрма на Лонцького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»
49°50′ пн. ш. 24°01′ сх. д. / 49.833° пн. ш. 24.017° сх. д. / 49.833; 24.017Координати: 49°50′ пн. ш. 24°01′ сх. д. / 49.833° пн. ш. 24.017° сх. д. / 49.833; 24.017
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Львів, вул. Степана Бандери, 1
Адреса вулиця Степана Бандери, 1, Львів, Україна
Засновано 2009
Директор Забілий Руслан Володимирович
Сайт lonckoho.lviv.ua
Тюрма на Лонцького. Карта розташування: Львів
Тюрма на Лонцького
Тюрма на Лонцького (Львів)
Мапа

CMNS: Тюрма на Лонцького у Вікісховищі

Тюрма́ на Ло́нцького — колишня тюрма у Львові, яка використовувалася у XX столітті як політична в'язниця радянською та нацистською владами. З 2009 року — національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів.

Історія[ред. | ред. код]

В'язниця[ред. | ред. код]

У 18891890 роках на перехресті вулиць Леона Сапеги (сьогодні — Степана Бандери) та Коперника за проєктом архітектора Ю. К. Яновського була споруджена будівля австро-угорської жандармерії в стилі неоренесансу.

У тюремному корпусі розміщувався Четвертий відділ Головної комендатури державної поліції, до повноважень котрого входила боротьба з «антидержавними» організаціями типу Організації українських націоналістів та Комуністичної партії Західної України. Неофіційно, тюрма спеціалізувалася на політичних в'язнях. У 1935 році в споруду було переведено слідчий відділ поліції, а в'язниця стала використовуватися як слідчий ізолятор. Під час Львівського процесу 1936 року в тюрмі утримувалися Степан Бандера, Ярослав Стецько, Микола Лебідь та інші підсудні.

Зовнішні відеофайли
Кадри з німецького кіножурналу Wochenschau, що засвідчують стан «Тюрми на Лонцького» після відходу радянської армії зі Львова
NKVD LVOV 1941Crime in the territory of Western Ukraine

Помилково вважається, що у 19391941 роках під час Першої радянської окупації в приміщенні була В'язниця № 1, розрахована на 1500 осіб. Але насправді тюрмою № 1 були «Бригідки»[1]. Сусідній головний корпус займало обласне управління НКВС. Після нападу Третього Рейху на СРСР у червні 1941 року працівниками НКВС було розстріляно близько тисячі в'язнів (згідно зі свідченнями Начальника тюремного відділу НКВС по Львівській області лейтенанта Лермана, 924 особи)[2][3].

Пам'ятник жертвам комуністичних злочинів

У 19411944 роках споруда використовувалася як слідча в'язниця гестапо, тут розміщувалися айнзац-групи СД. Тюремний двір був викладений надгробками зі старого єврейського цвинтаря[4]. Тривалий час в тюрмі утримувався відомий польський вчений Казимир Бартель[5].

У 19441991 роках тут діяв слідчий відділ і слідчий ізолятор НКВС (НКДБ)-МДБ-КДБ СРСР, одночасно  — Управління внутрішніх справ Львівського міськвиконкому, Міське Управління ГУМВС України у Львівській області МВС України.

Музей[ред. | ред. код]

Навпроти в'язниці, на площі Шашкевича у 1997 році був зведений Пам'ятник «Жертвам комуністичних злочинів»[6].

Ініціативу львівської громадськості щодо створення в приміщенні колишньої тюрми «на Лонцького» Меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів підтримали Львівська міська рада, Львівська обласна рада та Служба безпеки України. Координацію робіт зі створення Меморіалу здійснювала Робоча група, до складу якої увійшли представники названих структур, Центру досліджень визвольного руху та відомі громадські діячі.

Інформаційна табличка музею

Колегія Служби безпеки ухвалила рішення про виділення приміщень і земельної ділянки для потреб майбутнього Меморіалу, вперше відкрила доступ до приміщень тюрми науковцям та громадськості, надала відповідні згоди для проведення першочергових робіт. Центр досліджень визвольного руху провів ґрунтовне дослідження історії тюрми, проводить збір спогадів та свідчень колишніх в'язнів. Результатом роботи групи стало затвердження Ідеї Меморіалу, проєкту концепції, проведення першого етапу міжнародного архітектурного конкурсу. Робочою групою напрацьовані першочергові заходи в рамках створення Меморіалу: організувати і провести фотофіксацію музейного приміщення та прилеглої території, провести історико-архітектурні дослідження та обстеження приміщень в'язниці, розробити зонування приміщення музею та прилеглої території, провести першочергові архітектурно-реставраційні, ексгумаційні роботи.

Кошти на відкриття меморіалу надала львівська громада, Центр досліджень визвольного руху та Фонд Катерини Ющенко (160 тисяч гривень)[7][8].

Подвір'я
Камера-душова

28 червня 2009 року відкрито перший етап експозиції меморіалу. На відкритті були присутні перша леді України Катерина Ющенко та Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко. Наприкінці 2009 року президент України Віктор Ющенко підписав указ про надання музею-меморіалу статусу національного[9][10].

Починаючи з середини 2010 року СБУ почала чинити тиск на адміністрацію музею і перешкоджати його роботі. Так, за їх словами, намагаючись попередити розголошення історичних фактів, що становлять «державну таємницю», співробітники СБУ провели у вересні 2010 року обшук приміщення музею й вилучили з нього два ноутбуки, жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом останніх двох років[11].

У вересні 2010 року під час візиту до Львова музей відвідав прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер[12].

Розпорядженням Кабінету міністрів України від 10 жовтня 2011 року музей передали від Служби безпеки України до сфери управління Міністерства культури[13].

Експозиція[ред. | ред. код]

Перший етап експозиції Меморіалу «Тюрма на Лонцького» має три сюжетні лінії: історія споруди, в'язничний побут та масові розстріли в кінці червня 1941 року. Вона розташована на першому поверсі. Вхід відкрито зі сторони вулиці Брюллова (колишня вул. Лонцького) — там, де він був у часи функціонування тюрми. До огляду підготовані — пропускний пункт, тюремні камери, кабінет слідчого, фотолабораторію та інші приміщення в'язничного побуту. Частину тюремних камер обладнано в експозиційні зали. В коридорах вмонтовано стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища частини розстріляних в'язнів та тексти документів, які регламентували перебування в цій тюрмі у різні періоди.

Окремий експозиційний зал присвячено о. Миколі Хмільовському — Голові підпільної УГКЦ та членові УГВР, який свого часу перебував в тюрмі «на Лонцького». В цьому залі можна простежити життя та діяльність окремо взятого політв'язня тюрми «на Лонцького» крізь призму його кримінальної справи.

Коридор другого поверху

Основний акцент в експозиції поставлено на найкривавішу сторінку в історії тюрми — масові розстріли кінця червня 1941 року. В одному із залів демонструються кадри із кінохроніки, де зафіксовано стан тюрми після відходу радянських військ зі Львова в кінці червня 1941 року.

В іншому залі розміщені фотографії зроблені на території тюрми в цей період, а також тогочасні українські газети, які широко висвітлювали злочини комуністичного режиму.

Серед тюремних камер, в яких відтворено умови в'язничного побуту на окрему увагу заслуговує т. зв. «камера смертників» — в ній в'язні очікували на виконання вироку, яким нерідко був розстріл.

З метою відтворення історичного тла найтрагічнішого періоду в історії «тюрми на Лонцького» — радянської окупації — в окремому залі представлені репродукції пропагандистських плакатів того часу, на тлі яких лунають записи пісень на кшталт «Широка моя страна родная». Цей зал демонструє різкий контраст офіційної пропаганди із реальним життям в СРСР — зокрема на прикладі умов перебування в тюрмі «на Лонцького».

Єврейські надгробки, знайдені у подвір'ї тюрми на Лонцького

В кінці експозиції, на тлі стели пам'яті закатованих в 1941 році, лунає «усна історія» — записи спогадів колишніх в'язнів.

Експозиція підготовлена співробітниками Центру досліджень визвольного руху за сприяння Служби безпеки України. ЦДВР також проводить збір спогадів колишніх в'язнів тюрми «на Лонцького» та займається пошуком експонатів для розширення експозиції Меморіалу.

Музей є учасником проєкту «Електронний архів українського визвольного руху».

Режим роботи[ред. | ред. код]

Музей працює з вівторка по п'ятницю та у неділю з 10:00 до 19:00. Субота та понеділок — вихідні дні. Вхід та екскурсія безкоштовні. Для груп понад 10 осіб екскурсії проводяться за попереднім записом. Екскурсії провадяться українською, англійською, російською, а також польською (за попереднім записом) мовами.

Відомі в'язні[ред. | ред. код]

Схожі музеї за кордоном[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кай Струве (9 вересня 2018). Масові вбивства в'язнів львівських тюрем: що відомо про місця та кількість жертв?. uamoderna.com. Україна Модерна. Архів оригіналу за 31 березня 2021. Процитовано 28 жовтня 2022. 
  2. Документы об уничтожении заключенных в тюрьмах Львова в начале войны. mankurty.com (рос.). Архів оригіналу за 28 серпня 2016. Процитовано 12 жовтня 2023. 
  3. Документ 6. Архів оригіналу за 11 січня 2012. Процитовано 16 травня 2010. 
  4. Христина Харчук. Проєкт «Інтерактивний Львів»: вул. Раппапорта — давній єврейський цвинтар. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 28 жовтня 2022. 
  5. Галина Глембоцька. Проєкт «Інтерактивний Львів»: Казимєж Бартель. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 28 жовтня 2022. 
  6. Проєкт «Інтерактивний Львів»: пл. Шашкевича — пам'ятник Жертвам комуністичних злочинів. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 28 жовтня 2022. 
  7. В львовской тюрьме открыли «патриотический музей»
  8. Фонд Катерины Ющенко «инвестировал» в «Тюрьму на Лонцкого». Архів оригіналу за 29 вересня 2009. Процитовано 16 травня 2010.  (рос.)
  9. Президент дал «Тюрьме на Лонцкого» статус национального Мемориала. Архів оригіналу за 4 вересня 2009. Процитовано 16 травня 2010. 
  10. Львовский музей «Тюрьма на Лонцкого» стал национальным. Архів оригіналу за 19 жовтня 2009. Процитовано 16 травня 2010.  (рос.)
  11. СБУ обшукала музей «Тюрма на Лонського» у Львові. Архів оригіналу за 18 листопада 2010. Процитовано 25 червня 2011. 
  12. Канадський прем'єр розуміє українську історію краще за Азарова. [Архівовано 15 березня 2012 у Wayback Machine.] Історична правда, Українська правда
  13. «Тюрму на Лонцького» забрали в СБУ [Архівовано 8 липня 2022 у Wayback Machine.] // УНІАН

Посилання[ред. | ред. код]