Французи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Французи
фр. les Français
Кількість понад 60 млн чол.
Ареал Франція Франція
США США
Канада Канада
Бельгія Бельгія
Бразилія Бразилія
Швейцарія Швейцарія
Близькі до: романські народи
Мова французька мова
Релігія християни (католицизм)

Францу́зи (фр. les Français) чи французький народ (фр. le peuple français) — назва жителів Франції, країни в Західній Європі, що налічує 63 мільйона людей (2008). З юридичної точки зору, французький народ — це всі громадяни Франції, незалежно від їх етнічного коріння чи віри.

Треба відзначити, що французька конституція, як збір загальних законів французької громади, не дає визначення поняттю «французький народ». Точне поняття французької національності дає Громадянський кодекс, а також умов її отримання та всіх присутніх їй прав й обов'язків.

Основна мова[ред. | ред. код]

Головна мова — французька.

Франкофони (франкомовні) сусідніх країн, — наприклад, валлони у Бельгії чи швейцарці — французами не вважаються.

Чисельність французів у світі[ред. | ред. код]

Приблизна кількість за країнами:

(*) за оцінкою Центру французів за кордоном (la Maison des Français de l'étranger)[4]
(**) експатріот — француз на ПМП (постійне місце проживання) поза Францією.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 липня 2008. Процитовано 12 травня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 12 травня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2008. Процитовано 12 травня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 квітня 2008. Процитовано 12 травня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)