Отрошенко Юрій Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Юрій Отрошенко)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отрошенко Юрій Якович
Народився 1937
Помер 2012
Діяльність перекладач, письменник
Діти Отрошенко Катерина Юріївнаd

Юрій Якович Отроше́нко (1937–2012) — український поет і перекладач. Автор книги «П'єси і переклади співаної поезії». У доробку автора — більше сотні перекладів оперних арій та романсів з іноземних мов.

Працюючи більшу частину життя у медицині, у вільний від роботи час Юрій Отрошенко писав вірші, малював картини і складав музику.

В доробку автора — більше сотні перекладів оперних арій та романсів західних та російських композиторів, зокрема Дж. Верді, Ф. Шуберта, М. Глінки, С. Рахманінова.

За життя автора ряд перекладених ним романсів в 1990-ті роки виконувала і записала на компакт-диск Ганна Колесник, яка нині мешкає у Канаді. Переклади Отрошенка відрізняються особливою мелодійністю мови — завдяки глибокому розумінню музики автор тонко відчував мелодику слова і природу вокального виконавства, відтак вони зручні для співу і захоплюють милозвучністю.

2012 року його твори були видані у книзі «П'єси і переклади співаної поезії».[1] Автор не дожив до виходу книги, висловивши надію, що його здобутки будуть поширені шанувальниками українського мистецтва. Окрім невеликої віршованої драми «Мазепа» та уривків з іншої віршованої драми «Маруся Чурай», книга складається з перекладів текстів, переважно призначених для співу: від класичних арій і романсів до бардівських пісень і популярних шлягерів.

Вдова митця — Галина Василівна надала дозвіл на публікацію творів Юрія Отрошенка на умовах вільної ліцензії.[2]

Творчий доробок[ред. | ред. код]

Аудіозаписи романсів, перекладених Юрієм Отрошенком

у виконанні Ганни Колесник-Ратушної

у виконанні Наталії Кречко

у виконанні Миколи Коваля

у виконанні Оксани Дондик

у виконанні Сергія Борисенка


Власні музичні твори Юрія Отрошенка
На шляху степовім в'ється сніг (сл. Катерини Отрошенко, солістка - А. Сердека)
Прелюдія для фортепіано (виконує А. Бондаренко)
Бібліографія
  • Юрій Отрошенко. П'єси і переклади співаної поезії — Київ. «Арт Економі», 2012. — 388 с.
  • Вокальні твори в українських перекладах Юрія Отрошенка: для голосу і фортепіано /упор. А.І. Бондаренко — К.: Мелосвіт, 2018. — 76 с. ISMN M-707515-20-4

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]