.com

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
.com
Введений 1985
Тип домену Загальний домен верхнього рівня
Стан Діючий
Реєстратор VeriSign
Спонсор Немає
Призначення Комерційні суб'єкти (у всьому світі)
Використання Використовуваний для фактично будь-якого комерційного чи некомерційного вебсайта і є загальноприйнятим як стандарт для TLDs
Обмеження на реєстрацію Немає
Структура Дозволена реєстрація на другому рівні
Документи RFC 920; RFC 1591; Угода з ICANN
Вирішення суперечок UDRP
Вебсайт Сторінка офіційного реєстратора .com

.com — загальний домен верхнього рівня (зДВР) (англ. generic top-level domain (gTLD)) призначений для використання комерційними організаціями; ім'я утворено від англ. commercial. Вимовляється як «дот-ком».

Домен com спочатку адмініструвався Міністерством оборони США, а тепер — американською компанією VeriSign. Реєстрації в домені com здійснюються реєстраторами акредитованими ICANN (Інтернет корпорацією з присвоєння імен та номерів). Дозволяється реєстрація доменів національними мовами.

Домен com став одним з перших доменів верхнього рівня в Інтернеті в січні 1985 року, коли була ведена Доменна система імен, разом з доменами edu, gov, mil, net, org і arpa. З часом він став одним з найчисельніших доменів верхнього рівня. На третій квартал 2020 року на ньому було зареєстровано 150.3 млн імен (48,8 % від усіх імен).[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Грицина Вікторія (24 листопада 2020). В Інтернеті зареєстровано 370 млн доменних імен верхнього рівня. pingvin.pro. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 24 листопада 2020.