10 карбованців «Ігри XXII Олімпіади в Москві (Москва)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігри XXII Олімпіади в Москві (Ігри XXII Олімпіади)
СРСР СРСР
Номінал 10 карбованців
Маса 33,3 г
Діаметр 39 мм мм
Товщина 3,3 мм
Гурт рубчастий
Метал срібло
Роки карбування 1977
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис панорама Московського Кремля
Гравер Л. С. Комшилов, С. М. Іванов

Ігри XXII Олімпіади в Москві (Ігри XXII Олімпіади) (рос. Игры XXII Олимпиады в Москве (Игры XXII Олимпиады)) — срібна ювілейна монета СРСР вартістю 10 карбованців, випущена 1 січня 1977 року. Монета присвячена XXII Літнім Олімпійським іграм у Москві, які відбулися з 19 липня по 3 серпня 1980 року — це були перші в історії Олімпійські ігри на території Східної Європи, а також перші Олімпійські ігри, проведені в соціалістичній країні. Частина змагань Олімпіади-1980 проводилася в інших містах Радянського Союзу, а саме: вітрильні регати стартували в Талліні; попередні ігри і чвертьфінали футбольного турніру відбулися в Києві, Ленінграді та Мінську; змагання з кульової стрільби пройшли на стрільбищі «Динамо» в підмосковних Митищах. Ігри відомі тим, що понад 50 країн бойкотували Олімпіаду в зв'язку з введенням в 1979 році радянських військ в Афганістан. Деякі спортсмени з країн, що бойкотували Ігри, все ж приїхали в Москву і виступали під олімпійським прапором. Цей бойкот став однією з основних причин відповідного бойкоту Радянським Союзом та низкою його союзників наступних літніх Олімпійських ігор в Лос-Анджелесі в 1984 році.

Історія[ред. | ред. код]

У 1977–1980 роках на честь Олімпіади-80, що проходила в Москві, були викарбувані перші монети з дорогоцінних металів. В обіг була випущена серія з 39 пам'ятних монет зі срібла, золота і платини, які користувалися на міжнародному нумізматичному ринку заслуженою популярністю. Випуск цих монет привернув увагу широкого кола нумізматів у всьому світі. Монети зі срібла (28 монет) номіналом 5 і 10 карбованців були об'єднані в шість серій: «Географічна серія», «Швидше», «Вище», «Сильніше», «Спорт і грація», «Народні види спорту». На монетах із золота номіналом 100 карбованців (6 монет) зображені різні спортивні споруди, види спорта і пам'ятки міст СРСР у яких видбулися ігри. Вперше в практиці випуску пам'ятних олімпійських монет в СРСР на честь Ігор XXII Олімпіади в Москві було випущено 5 пам'ятних монет з платини номіналом 150 карбованців. Олімпійська серія мала великі для монет з дорогоцінних металів тиражі (від 40 тисяч штук платинових монет до 450 тисяч срібних).

Монети карбувалися на Санкт-Петербурзькому монетному дворі (ЛМД) і Московському монетному дворі (ММД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
10
срібло
33,3
39
гладкий із заглибленим написом
250,414 (анц)
121,423 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, ліворуч від нього літери «СС», праворуч «СР», нижче подвійна риса, під нею позначення номіналу монети цифра «10» і нижче слово «РУБЛЕЙ».

Реверс[ред. | ред. код]

Зліва і зверху уздовж канта слова «ИГРЫ XXII ОЛИМПИАДЫ», праворуч розділені крапкою слово «МОСКВА» і рік проведення XXII Олімпіади «1980», вгорі емблема XXII Олімпійських ігор, в середині панорама Московського Кремля, під нею праворуч монограма монетного двору «ЛМД», внизу біля канта рік випуску монети «1977».

Гурт[ред. | ред. код]

Рубчастий (300 рифлень).

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]